Arrangører av den tsjekkiske sykle til jobb-utfordringen: «Det handler om positiv motivasjon»

Av Adam Marsal

Selv om sykling er en av de mest populære idrettene i Tsjekkia, forbedres forholdene for pendling til jobb med sykkel  sakte i dette sentraleuropeiske landet. Bike to Work Challenge ble lansert for 13 år siden for å bidra til å skape ny infrastruktur og motivere tsjekkere til å sykle regelmessig.

The Bike to Work Challenge er et offentlig og langvarig prosjekt fra AutoMat-foreningen for å fremme bysykling og andre former for aktiv og bærekraftig transport i Tsjekkia. Hvert år tar flere tusen ledere, forskere, leger, bankfolk og studenter over hele landet imot utfordringen og sykler eller går til jobb i 31 dager. Utfordringen holdes om våren når været er perfekt for sykkelpendling, men kortere versjoner arrangeres også i januar og september.

«I fjor deltok 24 700 deltakere i utfordringen, og i år er en ny rekord på vei,» sier Dominika Lentharova fra AutoMat. Dominika og hennes kollega Anna Kocianova er fulle av optimisme når jeg møter dem på arrangementets første dag, fordi antall påmeldte deltakere nok en gang har overgått forventningene deres.

Utfordringen har som mål å fremme sykkelpendling, samtidig som den fremhever dens miljømessige, helsemessige og økonomiske fordeler og gjør det enklere for folk å sykle trygt.

Alle som deltar i arrangementet oppfordres til å registrere daglige reiser inn i systemet og samhandle med kolleger og andre tilhengere av bærekraftig transport. Ved å registrere rutene til deltakerne via mobilapper, vil de innsamlede dataene brukes av byer til å identifisere hvor syklister og fotgjengere beveger seg og for å identifisere problematiske steder med stort potensial for fremtidige forbedringer. Deltakerne i utfordringen kan dermed bidra til utvikling av trygg og komfortabel sykkelinfrastruktur.

Utfordringen har som mål å fremme sykkelpendling, samtidig som den fremhever dens miljømessige, helsemessige og økonomiske fordeler og gjør det enklere for folk å sykle trygt. © Profimedia

Hvert år inviterer arrangørene også tsjekkiske arbeidsgivere til å delta i team av sine ansatte. Målet er ikke bare å oppmuntre til daglig pendling til jobb på sykkel, men også å skape bedre fasiliteter i form av dusjer og sykkelparkeringsplasser. På slutten av arrangementet vil resultatene bli annonsert, og de mest aktive deltakerne premieres.

I Bike To Work Challenge er det ikke antall syklede kilometer som betyr noe, men endringen i transportvaner og måten folk flest planlegger sine daglige reiser på.

«Et vanlig problem vi står overfor i Tsjekkia er troen på at sykkelen ikke er et transportmiddel, men sportsutstyr. Basert på dette synet møter vi politikere som sier at syklister skal sykle inn i skogen og ikke hindre gatene, sier Anna Kocianova. «Vi ønsker å lære folk å se på sykkelen som det sunneste og mest naturlige transportmiddelet vi har i det 21. århundre,» legger hun til.

Dominika og Anna insisterer på at foreningen ikke gir mandat eller forbyr noe, da hele arrangementet står for positiv motivasjon, og oppmuntrer folk til å prøve alternativ transport i en måned eller kanskje enda mer. Tidligere begynte mange å sykle til jobben regelmessig etter å ha opplevd fordelene med å sykle.

Det var gode nyheter for alle deltakerne at den tsjekkiske transportministeren dukket opp ved lanseringen av arrangementet, og offentlig hevdet at han ofte sykler til jobben. Dessuten tok 40 av kollegene hans utfordringen og sykler også til jobben.

– Rundt 25 600 personer har meldt seg på, noe som er omtrent 5 % flere enn i fjor. Mens bare to byer var involvert det første året, er 51 tsjekkiske og moraviske byer med på utfordringen i år, sier Dominika og legger til at hun håper flere og flere vil ta i bruk sykler for daglig pendling på grunn av utfordringen.