Å spise fet fast food gjør at du har lyst på mer fett

Av Jiri Kaloc

Hvorfor finner vi det så vanskelig å motstå junk food med høyt fettinnhold? Vi vet at de er usunne, men så snart vi blir hekta, klarer vi ikke å stoppe. En fersk studie oppdaget en sammenheng mellom matvalgene våre, hjernens ledninger og trangen vår. La oss ta en nærmere titt.

Hvorfor liker vi søppelmat så mye?

Vi vet at et kosthold rikt på fett og sukker fremmer overflødig kaloriinntak og vektøkning. Det er også mye forskning som viser at overvektige mennesker har endret dopaminfunksjon. Dette betyr at hjernen deres gir dem en mye større belønning for å spise søppelmat. Problemet er at vi egentlig ikke vet hva som forårsaker at dopaminfunksjonen endres på denne måten. Det er tre hovedhypoteser:

  • Noen mennesker er født med endret dopaminfunksjon som øker deres mottakelighet for vektøkning
  • Dopaminfunksjonen er endret som følge av overvekt
  • Dopaminfunksjonen endres direkte ved gjentatt eksponering for søppelmat

 

Forskere ved Max Planck Institute for Metabolism Research i Köln har i samarbeid med Yale University satt opp et eksperiment for å teste det tredje alternativet. De tror at matvarer med høyt fett- og sukkerinnhold kan endre hjernen vår.

«Tendensen vår til å spise mat med mye fett og høyt sukker, det såkalte vestlige kostholdet, kan være medfødt eller utvikle seg som et resultat av overvekt. Men vi tror at hjernen lærer denne preferansen, sa hovedforfatteren av studien, Sharmili Edwin Thanarajah.

For å teste hypotesen deres ga forskerne en gruppe frivillige en pudding som inneholdt mye fett og sukker hver dag i åtte uker i tillegg til deres normale kosthold. Den andre gruppen i forsøket fikk en pudding som inneholdt samme antall kalorier, men mindre fett. Den frivilliges hjerneaktivitet ble målt før og i løpet av de åtte ukene.

En app som heter The Food Trainer (FoodT-appen) og den er utviklet for å trene spillere til å stoppe impulsen til å strekke seg etter usunn mat. © Profimedia

Hjernen vår lærer å ha lyst på junk food med høyt fettinnhold

Resultatene av dette eksperimentet støtter den tredje hypotesen. Hjernens respons på mat med mye fett og høyt sukker ble kraftig økt i gruppen som spiste pudding med høyt sukker og høyt fettinnhold. Det aktiverte deres dopaminerge system, regionen i hjernen som er ansvarlig for motivasjon og belønning.

«Våre målinger av hjerneaktivitet viste at hjernen omkobler seg selv gjennom inntak av fet søppelmat. Den lærer seg ubevisst å foretrekke givende mat. Gjennom disse endringene i hjernen vil vi ubevisst alltid foretrekke maten som inneholder mye fett og sukker, sa medforfatter av studien, Marc Tittgemeyer.

Hjernen vår husker junk food

I løpet av studieperioden gikk ikke deltakerne som spiste puddingen med høyt fett opp mer i vekt enn personer i den andre gruppen, og blodsukkeret og kolesterolet endret seg heller ikke. Forskerne antar at preferansen for fet søppelmat vil fortsette etter endt studie.

«Nye forbindelser blir laget i hjernen, og de løses ikke opp så raskt. Tross alt er hele poenget med å lære at når du først lærer noe, glemmer du det ikke så fort, legger Marc Tittgemeyer til.