Riktig sittestilling er viktig for sikkerheten

Av Adam Marsal

Det å kjøre bil er ikke det samme som å sykle, men en god sittestilling er like viktig på sykkelen som i bilen. Riktig sittestilling gjør turen både mer komfortabel og sikker!

For noen er det helt naturlig, men det er overraskende mange som har gjort dette feil hele veien. Vi skal se på hvordan man burde sitte i bilen og på sykkelsetet. Dette vil føre til at både bilturen og sykkelturen vil føles bedre, og samtidig bli mere sikker.

Sitt riktig på sykkelen

Oppsettet på en landeveissykkel vil variere fra person til person på grunn av personlige preferanser. Dette kan skyldes forskjell på armlengde, beinlengde, hofter og andre deler av kroppen. En sittestilling som er komfortabel for en person, kan føles helt feil for en annen person som er like høy. Selv om det er mange variabler på sittestillinger, så er det fortsatt noen innstillinger som er de samme for alle.

Start med å justere bremsehendelen. På det første bildet står hendelen for høyt opp, noe som er lite komfortabelt for vristen. Hvis vi beveger oss til det siste bildet er hendelen justert for lavt. Når hendelen er justert så lavt klarer man ikke alltid å nå bremsene i tide før man må stoppe, og dette kan ha uheldige konsekvenser. Bildet i midten viser en riktig innstilt bremsehendel. Her ser vi en hendel som er justert i samme vinkel som armen.

Riktig setehøyde

Mange lurer på hvor høyt man skal sitte på sykkelen. Her kommer en veldig enkel måte å få riktig setehøyde på. Sett deg på setet og sett helen på pedalen. Hvis du har en liten knekk i kneet når du har helen på pedalen er setehøyden slik den burde være.

Vider skal vi se på hvordan posisjon man skal ha på foten på pedalen. Første regel er at foten skal peke rett fremover. Alle andre posisjoner på foten kan i verste tilfelle føre til skader. Bildet i midten under illustrerer ønsket vinkel på foten.

I tillegg til riktig vinkel på foten, så skal forfoten trykke på pedalen, ikke helen.

Sittestilling i bilen

Riktig sittestilling i bilen og hvordan man holder i rattet er viktig for sikkerheten. Bilister som sitter riktig og som holder i rattet riktig har mindre sannsynlighet for å havne i ulykker.

Posisjon på setet

Setet skal alltid justeres i forhold til pedalene. For å finne riktig avstand kan man presse inn brems og clutsh (hvis man har bil med gir). Når pedalene er presset helt ned skal beina fortsatt være litt bøyd (ca 120 grader). Hvis beina strekkes helt ut betyr det at man sitter for langt bak. Hvis vinkelen på beina er rundt 90  grader når pedalene er presset helt ned, så sitter man for nærme. Helt strake bein kan føre til alvorlige skader! Strake bein resulterer i at knærne låses, og reaksjonen og feelingen blir mye dårligere. Strake bein kan føre til alvorlige skader på beina i en ulykke, mens bein som er litt bøyd vil lettere bare bøye seg inn. For bøyde bein er som sagt helle ikke bra, og kan føre til dårligere blodsirkulasjon til beina. Dette vil føre til dårlige følelse i beina og dårligere reaksjon.

Justering av ryggstøtte

Når man har funnet riktig avstand til pedalene er det på tide å juster ryggstøtten på setet. Denne stillingen burde gjøres så parallell som mulig i forhold til rattet.

Hvis skuldrene ikke berører setet, men må strekkes ut for å holde i rattet betyr det at man sitter for langt unna. Hele hånden burde også berøre rattet.

Hvis man kan berøre toppen av rattet med håndleddet eller underarmen når man bøyer armen litt, så betyr det at man sitter for nærme. I likhet med de andre innstillingene så er riktig avstand til rattet vesentlig for å øke sikkerheten.

Hvordan holde i rattet

Måten folk holder i rattet varierer mye. Den riktige måten blir ofte beskrevet med hjelp av klokka. Teknikken er kjent under navnet «quarter to three» som betyr «kvart på tre». Høyre armen byttes ut med lilleviseren og venstre armen byttes ut med langeviseren på klokka.

Hvis man holder i rattet på en annen måte enn anbefalt, kan man lettere miste kontroll på bilen. Man kan også lettere brekke armene hvis airbagen går av under en ulykke.

Vi kunne gått enda mer i detalj, men her har man de viktigste innstillingene. De er ikke vanskelige, og de kan være med på å gjøre turen mer sikker og mer komfortabel!