Guide for kjøp av bruktsykkel

Av Christopher Ashley

Hvis du ønsker deg en veldig dyr sykkel, kan løsningen være å kjøpe sykkelen brukt. Prisen på en ett år gammel sykkel med normalt vedlikehold ligger på rundt halv pris av veiledende pris. Finner du et godt eksemplar kan man gjøre en god deal på drømmesykkelen. Sider som finn.no eller rubrikk.no blir ofte brukt av selger for å nå ut til de som ønsker å kjøpe brukte sykler. Under har vi listet opp noen punkter som kan være greit å gå igjennom før man kjøper seg en brukt sykkel. 

Ta med en venn

Det kan være greit å ha med en venn som har god kunnskap når det kommer til det tekniske. Dette vil gjøre det lettere å kjøpe en brukt sykkel hvis du får godkjennelse av en som har god kunnskap.

 

Fornuftige spørsmål

Spør om sykkelen har vært i noen ulykker eller om den har blitt brukt på vinteren. Dette kan være spørsmål som kan være med på å styrke eller svekke grunnen til å kjøpe akkurat denne sykkelen.

 

Drop test

Hold sykkelen du vurderer å kjøpe litt over bakken. Slipp deretter sykkelen ned. Dette er en test som kan være med på å finne ut om det er noe som er i ulaget eller ødelagt på en sykkel.

 

Hvis du ikke har prøvd dette før, så prøv det på en sykkel som du vet det ikke er noe galt med. Det kan være en sykkel du har fra før, eller en sykkel du ser i en butikk. Den erfaringen du får fra denne testen med lydene sykkelen lager når den lander, kan du bruke som sammenligningsgrunnlag når du tar testen på sykkelen du ønsker å kjøpe.

Kosmetiske skader

Noen små riper eller bulker, og litt kosmetisk rust er greit hvis sykkelen du kjøper er laget av stål. Hvis du ser på en sykkel med karbonramme, og som har noen store riper eller andre skader burde en rød lampe begynne å lyse. En skadet karbonramme kan være ødelagt, og kan i verste tilfelle være farlig å sykle på.

 

Selv de minste skadene kan gjøre rammen verdiløs, og sykkelen burde ikke brukes. Sjekk rundt framgiret (for de syklene som fortsatt har dette) om det er noen skader. Dette er et punkt som opplever mye stress og som fort kan være et utsatt sted for skader. Hvis du ser noe karbonstøv er dette også et tegn på at rammen ikke er helt 100%.

 

Prut hvis du finner noen mangler

Etter å ha sjekket sykkelen kommer den delen av dealen der man skal betale. Hvis du har oppdaget noen mangler på sykkelen som det ikke har ble opplyst om i annonsen, er det helt greit å prute. Gode grunner til å slå av litt på prisen kan være alt i fra skjeve hjul, til rustne deler. Men ikke kom skambud, det blir aldri noe særlig godt tatt i mot.  I verste tilfellet kan du risikere at selger ikke ønsker å selge sykkelen til nettopp deg.

Til slutt, husk at du kjøper en brukt sykkel for å spare litt penger. Gjør hjemmeleksen din og vær forberedt når du skal dra å se på sykkelen. Hvis du gjør dette riktig kan du gjøre en veldig god deal!