Hvorfor kjøpe EL-sykkel?

Av Bonnie Friend

Det er mange som tror at en el-sykkel gjør hele jobben, og at de som benytter seg av disse syklene bare sitter og slapper av. Selv om man får hjelp av en motor, må man også tråkket for å komme seg fremover. El-sykler er en døråpner for mer fysisk aktivitet for mange! 

Døråpner for mer fysiskaktivitet 

Alle vet at trening fører til en rekke helsemessige fordeler. Helsedirektoratets anbefalinger er minst 150 min fysisk aktivitet i løpet av uken, noe som mange ikke får til. For mange er terskelen for å komme seg ut stor, og da kan en el-sykkel hjelpe stort. El-sykler åpner opp mulighetene for et enda større spekter av personer, og med hjelp av motoren får man hjelp i motbakker, med ekstra vekt og over en lengre distanse.

Mange benytter seg av el-sykler til og fra jobb, men syklene kan også brukes i treningssammenheng. Den økte bruken av el-sykler viser at mange personer er mer aktive nå, enn de var før de kjøpte seg el-sykler. Selv om de får assistanse fra sykkelen, så er de i mye mer bevegelse nå og dette fører til økt helsemessig gevinst.

Flere sykler 

En studie gjort her i Norge viser at el-sykler fører til at folk sykler oftere og lengre. Det betyr at mange bytter ut bilen til fordel for sykkelen på vei til jobb. Denne prioriteringen fører til mer aktivitet, og mange får tilstrekkelig med fysisk aktivitet etter helsedirektoratet anbefalinger.

Resultatet fra studien viser at det ikke bare er bra for den individuelle helsen og selvfølelsen, men også for miljøet. Økende antall syklister føre til bedre infrastruktur for syklister, som bedre sykkelveier. Det blir også bedre tilrettelegging med sykkelparkering og dusj muligheter på flere arbeidsplasser.

Flere sykler når de har muligheten

Sykling har blitt mer overkommelig for folk flest, og motbakker og lengre distanser er ikke lengre en hake med syklingen. Studien viser at de som har byttet ut delere av biltransporten med el-sykkel, vil fortsette å benytte seg av sykkelen til fordel for bilen. Dette har stor positiv effekt på helsen til hele befolkningen.

Bedre mental helse

En fellesnevner for de som ønsker å endre livsstil, er ønsket om komme mer i fysisk aktivitet. Overgangen fra og ikke gjøre noe, til å gjøre litt er stor for mange. Det steget som trengs kan ofte føles håpløst og umulig for noen, og det er her el-sykler kommer inn i bildet. Selv om man får et lite dytt av en motor, så er luften fortsatt like frisk, og man får fortsatt stimulert hjerte og muskulaturen.

Resultatet av den lille pushen man får fra sykkelen er bedre selvtillit, og større glede av aktiviteten. Denne gleden vil føre til at det er letter å fortsette, og på sikt vil dette føre til både bedre fysisk også psykisk helse.

El-sykkel kan være løsningen for de som skal trene seg opp etter en ulykke eller operasjon.

El-sykler gjør sykling mer inkluderende

Alle som liker å sykle vil på et tidspunkt bli gamle, og flere vil få helseproblemer. El-sykler vil gjøre det mulig å sykle lengre for de eldre og de som ikke er i like god form som de en gang var. Dette har en stor helsemessig gevinst for de eldre, og livskvaliteten blir bedre med økt fysisk aktivitet.

Så el-sykler passer for de fleste, og de åpner muligheten for de som ønsker å bli mer aktive. Selv om du får hjelp fra den elektriske motoren, så vil det føre til at du sykler mer og lengre enn du noen gang hadde gjort uten el-sykkelen. Vinn-vinn i bunn og grunn!