Sykling er for alle, uansett form og størrelse

Av Megan Flottorp

Airin Harris er en plus-size kvinne som liker å trene. Utfordringen til Harris er at hun har en hormonell lidelse som fører til minimale endringer i kroppssammensetningen som følge av treningen. For å takle disse utfordringene har sykling blitt en viktig aktivitet for Harris. Hun har i prosessen startet instagramsiden «unlikely athlete» der hun ønsker å motivere andre mennesker i samme situasjon 

Fremstillingen av «god form» har i dagens samfunn blitt knyttet direkte opp til en slank kropp og vekttap. Vekttap og jaget etter en slank kropp er grunnen for at mange trener, men det er noen som setter lidenskapen for sporten i første rekke. Alle har forskjellige forutsetninger, og alle kan ikke bli like «spreke», sånn er det bare. We Love Cycling tok en part med Harris om hvordan syklingen har hjulpet henne med å akseptere de utfordringene hun står ovenfor, hvordan hun kom seg ut av komfortsonen og de beste tipsene til andre plus-size syklister.

Først og fremst, fortell litt om deg seg og sykling! Hvordan og når startet du å sykle?

Jeg likte å sykle når jeg var liten, og dette har jeg dratt med meg videre i livet. Det hele startet på terrengsykkelen på grusveier i Montana. Senere flyttet jeg til Tennessee, og her begynte jeg å utforske landeveissykling. Jeg har syklet «seriøst» siden 2000, men i det tidsrommet har det blitt noen avbrekk av naturlige årsaker. Det er det som er helt topp med sykling, at sykkelen alltid vil være med ut på tur selv om det er aldri så lenge siden man var ute på den sist. I tillegg til  å sykle har jeg vært en aktiv løper lenge, og jeg har gjennomført flere halv maratoner. Det har dessverre blitt mindre løping i det siste grunnet en operasjon i det ene kneet som har gjort det vanskelig for meg å løpe. Derfor har sykkelen blitt en enda viktigere treningspartner for meg den siste tiden.

 

Du har har hatt en rekke utfordringer som har satt deg tilbake. Psykiske utfordringer, den hormonelle diagnosen og kne operasjoner. Hvordan har disse utfordringene påvirket ditt forhold til trening og sykling?

Min egen kropp har jobbet mye i mot meg, og gjør det fortsatt. Dette er noe jeg har lært meg å ta hensyn til, men også noe jeg har lært å overse til tider. Det er denne kroppen jeg har fått, og da må jeg gjøre det beste ut av det. Jeg gidder ikke at den skal holde meg tilbake fra sykling andre morsomme aktiviteter.

Sett bort i fra tilstanden min, så er jeg en av de som ønsker å prøve alle mulige nye utfordringer og aktiviteter. Denne iveren etter å prøve nye ting førte til at jeg klarte å ryke begge meniskene, som igjen førte til at jeg måtte operere begge knærne innen en periode på 6 måneder. Opptreningen fra begge operasjonene må ha vært en av de tøffeste periodene jeg har hatt. Da hadde jeg ikke muligheten til å gjøre de aktivitetene som jeg ville. Selv om det var en tid som var veldig utfordrende, så lærte jeg meg å trene alternativt. Jeg fant ut at sykling ikke gjorde vondt, så sykkelen ble et viktig hjelpemiddel i opptreningen.

 

Samfunnet generaliserer kvinner i stor grad i forhold til hvordan de ser ut om de trener eller ikke. Har du opplevd dette selv, og i så fall hvordan reagerte du på dette? 

De fleste tenker at en som er plus-size bare trener for å gå ned i vekt. Dette stemmer nok for noen, men ikke for alle. For min del handler det vell så mye om å gjøre noe man trives med som den helsemessige gevinsten trening gir.

Hvordan er sykkelmiljøet hos deg? Hvem sykler du med, og hvor finner du inspirasjon? 

Jeg er i et veldig bra sykkelmiljø nå, men det var ikke så bra i starten. Da jeg flyttet til en liten by i Tennessee fikk jeg et par venner som også likte å sykle. Vi startet en «Taco tirsdag sykkelklubb» for alle. I starten var det bare et par venner og meg, men etter en stund var vi opp i 50 deltakere.

I tillegg til «Taco tirsdag sykkelklubb» har vi et veldig bra sykkelmiljø for kvinner som liker terrengsykling. Her har vi kvinner i alle størrelser som deler den samme lidenskapen for sykkel. I denne gruppen har jeg fått mange nye venner, som jeg jevnlig er ute og sykler med.

Hva har vært den største utfordringen som syklist? 

Oppoverbakker…og tyngdekraften. Mange av de jeg sykler med er mindre og lettere enn meg, og noen ganger klarer jeg rett og slett og ikke holde følge. Heldigvis er det flere grupper som har en «no-drop» polysi, som betyr at ingen blir kjørt i fra på øktene. Jeg prøver å holde meg til disse gruppene, slik at jeg ikke trenger å bekymre meg for å bli kjørt i fra.

Hva har vært det stolteste øyeblikket på sykkelen for deg? 

I 2017 trente jeg hele året, og jeg fullførte en 50 miles, en 100 miles og en 100 km lang sykkeltur. Øyeblikket kom på slutten av sesongen når jeg innså at den treningen jeg hadde lagt ned hele året ga meg resultater. Det skal også nevnes at jeg klarte det under 7 timer på den lengste distansen, noe som var et stort mål jeg hadde.

Har du noen tips for andre plus size syklister? 

Ja!

  1. Bruk sykkelshorts med padding. Sykkelturen blir mye mer komfortabel, og man kan fokusere mer på syklingen. Størrelser på sykkeltøy er ikke alltid like lett å bli klok på, men fin en produsent som lager klær for alle størrelser.
  2. Selv om du har en stor rumpe, så betyr det ikke at man trenger et stort og bredt sete. Hvis du har muligheten til å teste noen seter så anbefaler jeg å bruke litt tid på å finne et sete som passer deg!
  3. Hvis man har store bein, kan det være smart å se på muligheter for å få forlenget pedalene litt. Det utgjorde en stor forskjell for meg når det kommer til komforten på sykkelen. Dette fikk jeg hjelp av en lokal sykkelbutikk til å ordne.

 

Er det noe du har erfart som du skulle ønsket at du visste før du begynte å sykle? 

At det er mange flere stor mennesker som sykler enn det jeg var klar over. Helt i fra starten ønsket jeg å sykle landevei, men jeg endte opp med å kjøpe en hybrid sykkel fordi jeg følte at dette var mer akseptert med tanke på min størrelse. Etterhvert innså jeg at landeveissykling passet for alle, og jeg endte opp med en landeveissykkel få måneder etter.

Er det noe andre erfaringer fra sykkelsetet du ønsker å dele med oss?

Jeg har fått mange spørsmål fra andre damer som også ønsker å begynne å sykle. Disse spørsmålene er årsaken til at jeg valgte å lage en instagramside, og på denne siden deler jeg tanker og erfaringer fra min hverdag som syklist og menneske. Håpet mitt er at folk skal tenke «Hvis hun klarer det, så skal jeg også klare det!» når de ser siden min. Det hardeste er alltid å komme i gang, men når man først har kommet i gang så blir alt litt lettere.

 

Vi ønsker å rette en takk til Airin som delte sine tanker og erfaringer. Hvis noen ønsker å bli inspirert, så anbefaler vi å følge Airin på Instagram @unlikelyathlete.