4 tips for god søvn

Av Jiří Kaloč

Alle kan trenge noen tips til hvordan man skal holde se immun mot høstens kalde dager med forkjølelse og sykdom. Klarer man å unngå sykdom slipper man å droppe treningen og de fine sykkelturene. Forskning viser at noen livsstilsfaktorer spiller en viktig rolle for vår generelle helse. En av disse faktorene er søvn, noe mange fort har litt mangel på. Tipsene som kommer under vil hjelpe deg med å legge til rette for god nattesøvn. 


Sov som om du er på ferie

Varigheten på søvnen er veldig viktig, og kan variere fra person til person. De fleste voksne trenger mellom syk og ni timer søvn for å bli helt utvist. For å finne ut hvor mye søvn man trenger kan man gjøre en enkel øvelse. Tenk tilbake til forrige ferie, og hvor mange timer man sov etter et par helt rolig avslappende dager. Det antallet man kommer frem til er nok ganske så nært det antall timer med søvn kroppen trenger for å være klar for en ny dag.

Sleeping woman
Hvor mange timer søvn har du i ferien? © Profimedia

Ha et fast tidspunkt å stå opp

Tidspunktet man står opp er med på å påvirke døgnrytmen. Alle burde sette et fast tidspunkt å stå opp, både i ukedagene og i helgen. Noen mennesker liker å være sent oppe, mens andre liker å stå opp tidlig. Er du litt usikker på om du er en morgenfugl eller ikke? Da kan du sjekke ut denne testen. Når man står opp er det smart å eksponere seg for lys. Dette er med på å hjelpe kroppen med å våkne.

Ta en lur, viss nødvendig

Noen liker å ta en liten lur på dagen, og det kan være smart for noen. Har man sovet dårlig eller pleier å sove dårlig på natten er det ikke noe løsning å sove på dagen for å ta igjen søvn. Dette vil gjøre vondt verre over tid, og man kan oppleve å få enda dårligere søvn på natten.

Sleeping with a bicycle

Endre på det man gjør før leggetid

Hva man gjør før leggetid kan ha stor innvirkning på hvor lett man sovner. Prøv å unngå aktivitetene som er nevn under 1-2 timer før leggetid. Disse aktivitetene er med på å overstimulere hjernen, som kan føre til at man er oppe for lenge.

  • – Se på nyheter
  • – Betale regninger
  • – Drikke koffein
  • – Spille dataspill
  • – Se på TV-serie med høy spenning og etterfølgende episoder

TV watching

På den andre siden, så er det noen aktiviteten som fører til at man får sovne lettere og fortere. Under kommer en liste med aktiviteter som kan hjelpe på nettopp dette:

  • – Lese, men ikke i senga (sitte)
  • – Snakke (med sin partner eller i telefon etc)
  • – Forberede mat og klær til neste dag
  • – Gjennomfør sine daglige rutiner på badet før leggetid
  • – Høre på avslappende musikk

 

Disse aktivitetene vil hjelpe kroppen med å roe ned før leggetid. Det å unngå blått lys på kvelden vil også hjelpe. Hvis man skal se på en skjerm burde man prøve å skru skjermen på nattmodus for å redusere det blå lyset.

Hvis du prøver å implementere en av disse tipsene inn i din daglige søvn rutine, så vil du mest sannsynlig oppleve bedre søvnkvalitet. Dette vil være med på å gi immunsystemet ditt en boost, og du vil forhåpentligvis holde deg oftere frisk.