Sykle når man er syk? Her er reglene

Av Monica Buck

Influensasesongen er over oss, og det er ikke noe verre enn når sykdom kolliderer med treningsplanene. Spørsmålet er når kan man trene, og når skal man drikke te i sengen? La oss se på de medisinske retningslinjene.

Hvis symptomene bare er over nakken, kan man sykle. Dette kan være symptomer som litt sår i halsen, rennende nese eller tett i hodet. Selv om man kan trene så må man imidlertid ta det med ro, ingen intervaller. En lett tur vil bidra til å øke blodsirkulasjonen, noe som vil føre til økt sirkulasjon av hvite blodlegemer som kan oppsøke og ødelegge invaderende bakterier og virus. En lett treningstur kan også åpne kanalene i nesa takket være økt utskillelse av epinefrin, som kan gi midlertidig lindring.

Hvis symptomene er under nakken, bør du definitivt hvile. Dette gjelder symptomer som hard hoste, trykk på brystet og så videre. En sykkeltur vil bare gjøre vondt verre i en slik tilstand. Det er mer fornuftig å være hjemme noen dager, enn å bli tvunget til å være hjemme i flere uker senere. Hvis du har en kombinasjon av symptomer over nakken og under nakken, burde man også holde seg hjemme.

Husk å alltid sette helsa først! © Profimedia

En interessant måte å forhindre forkjølelse på er å holde seg i jevnlig trening igjennom hele vinteren. Et høyt treningsnivå vil føre til økt beskyttelse mot influensa. Dette ble bevist i en studie fra 2015 publisert i European Journal of Applied Physiology. Forskerne fant ut at etter en 30-minutters sykkeltur hadde en gruppe godt trente syklister høyere nivåer av proteinet antimikrobielle peptide (sAMPs) i spyttet, enn dårligere trente syklister som gjennomførte den samme økten. Proteinene avverger sykdommer, men det krever kontinuerlig fysisk aktivitet for å opprettholde et høyt nivå kontinuerlig i kroppen.

Så da er det vell bare å komme seg ut på sykkelen? Før du drar ut, husk å ta på lue og hals. Drikk også mye vann og få minst 8 timer søvn. Dette er noen enkle grep for å holde seg frisk igjennom vinteren.

Så, klar til å dra ut på en «forebyggingstur»? Bare husk å dekke til hodet og nakken. Drikk opp for å bekjempe dehydrering og sove solid 8 timer i døgnet. Disse få enkle reglene bør se at du kommer sunn til våren.