Hvordan ta vare på sykkelen i vinter?

Av Siegfried Mortkowitz

Det er alltid viktig å ta vare på sykkelen, og spesielt på vinteren. I Norge og i mange andre land brukes det blant annet salt på veien for at kjørebane skal bli tryggere å ferdes på. Dette saltet tærer på utstyret og vedlikehold er ekstra viktig.

Først må man stille inn sykkelen slik at den fungerer bra. Er man usikker på hvordan man gjør dette, så ligger det en rekke gode veiledere på YouTube. Det kan være smart og vurdere å bytte ut bremse- og girkabler før vinteren, da vann kan komme inn i kabelhuset og føre til at bremsing (gjelder ikke for hydrauliske bremser) og giring fungerer dårligere. Det kan også være smart å skaffe seg vinterdekk, og da gjerne med pigger for enda bedre feste.

Lavere trykk i dekkene kan være en godt tiltak for å få enda litt bedre feste på vått vinterføre. Trykket må ikke bli for lavt, da sannsynligheten for å punktere blir enda høyere. Prøv deg litt frem med litt lavere trykk, og føl om du merker noe forskjell på feste og følelsen på sykkelen. Dekkene kommer med en henvisning på siden når det kommer til dekktrykk. Laveste anbefalte trykk kan være en fint sted å starte, men det er også mulig å gå lavere. Dekktrykket burde gjenspeile litt vekten man har. En person som er lett kan gå litt lavere i dekktrykk, mens en som er litt tyngre burde ikke gå for lavt.

Tire
© Profimedia

Ekstrautstyr på vintersykkelen er viktig. Her snakker vi om gode lys, refleks og skjermer. Skjermene er både effektive for å folde snø og slaps unna syklisten, men også fra drivverket og de andre bevegelige delene av sykkelen. På den måten vil skjermene gjøre at sykkelen holder seg bedre igjennom en lang vinter. Kjedet er spesielt utsatt, og et kjede som konstant blir utsatt for møkk og smuss vil etter hvert bli så slitent og møkkete at det kan føre til at girene låser seg. Skjermene vil ikke løse kjede problematikken alene, men de er viktig for å holde noe av skitten unna.

Det kan være smart å smøre og rense alle kabler på sykkelen med WD40 eller annen fuktfortrengende spray. Dette for å forhindre unødvendig fuktighet i systemet. Fuktigheten vil kunne føre til dårligere funksjonalitet på kablene, men i verste tilfelle føre til at kablene fryser og slutter å fungere. Er dette snakk om bremser kan det potensielt føre til alvorlige situasjoner. WD40 eller annen fuktfortrengende spray kan også brukes til å vaske kjedet, men husk å tørk dette av igjen og smør opp kjedet igjen med olje som er ment for drivverket.

Bicycle chain
© Profimedia

Tørk av sykkelen etter hver tur. For å huske dette kan man ha et gammelt håndkle hengende lett tilgjengelig, slik at man kan dra over sykkelen når man kommer tilbake fra tur. Steder det kan være greit å tørke er rammen, felger, eiker, drivverket, bremser, krank etc. Gjør man denne lille jobben vil man forhindre at sykkelen begynner å ruste og man slipper at det blir en stor vanndam under der man oppbevarer sykkelen. Har man litt mer tid en dag er det anbefalt å vaske over sykkelen med varmt vann og oppvaskmiddel. Etter at man har vasket eller en gang i måneden (avhengig av forholdene) burde man smøre alle de bevegelige delene av sykkelen med olje. Dette for å opprettholde normalfunksjon på gir og bremser. Hvis man har felgbremser er det viktig at man ikke sprayer olje på felgene. Dette gjelder oss skivebremser, ikke spray olje på bremseskivene eller på bremqsekaliperene. Er man usikker, så ta kontakt med et sykkelverksted.

Bremseklosser brukes mye fortere opp på vinteren og i våte forhold. Det betyr at det er viktig å følge med på hvor mye bremseklosser man har igjen til en hver tid.

Hvis alle rådene over høres mye ut, så er man ikke alene i å føle det. Et tips da kan være å skaffe seg en gammel sykkel som man kun benytter som vintersykkel. Slik at man ikke bruker en flott sykkel gjennom vinteren!