Første spadetak for askervelodromen

Av We Love Cycling

Byggingen av Norges Cykleforbunds velodrom i Asker er i gang: Tirsdag 20. oktober styrte kulturminister Abid Raja med stø hånd maskinen som gravde ut det symbolske åpningslasset.

– Som en veldig sykkelinteressert kulturminister er det en stor glede å få starte byggingen. Jeg har fulgt prosessen i flere år, og gleder meg allerede til åpningen om to år. Ikke minst ser jeg fram til selv å få prøve banesykling, sier Abid Raja.

Velodromen ligger på Langenga i Asker. Når den står ferdig høsten 2022 vil den bli et senter for utviklingen av sykkelsporten på hele Østlandet. Syklister fra sju til 70 år og på alle nivåer vil kunne boltre seg på den 200 meter lange velodromen. Her vil det bli utviklet deltakere til OL og VM, men like viktig er at banen blir en fantastisk arena for rekruttering og for å gi sykkelglede til syklister i alle aldre.

På velodromen kan det arrangeres baneritt i mange kategorier, som ritt for veloknøtter på sju år, klubbritt, regionale ritt, cuper for juniorer, seniorer og masters, parasykling og nasjonale og internasjonale konkurranser.

– At vi nå er i gang med byggingen er et stort skritt i riktig retning for norsk sykkelsport. Prosjektet er utviklet av Norges Cykleforbund i meget godt samarbeid med Asker kommune, Conseptor Eiendom, KLP, Veidekke og Nordr. Jeg vil spesielt takke far og sønn Ragnar og Einar Svinningen. De ga oss tomten som gjorde prosjektet mulig, sier sykkelpresident Jan-Oddvar Sørnes.

I tilknytning til velodromen skal det settes opp et næringsbygg, som vil inneholde skoler, barnehage og kontorlokaler. Blant annet vil Norges Cykleforbund ha lokaler her. Dette bygget er solgt til Nordr Eiendom som en del av finansieringen av velodromen. Området vil også romme over 190 boliger, som bygges og selges av Conceptor Bolig AS.

Veidekke Entreprenør AS er hovedentreprenør for byggingen av velodromen. Den har en total kostnadsramme på knappe 250 millioner kroner, og næringsbygget omtrent det samme.

Asker kommune har vært en viktig samarbeidspartner for prosjektet, og ordfører Lene Conradi er glad for at Langenga nå blir et attraktivt område med idrettsanlegg, skole, kontorer og boliger.

-Jeg vil takke Norges Cykleforbund for et godt samarbeid, som vi ser fram til vil fortsette i mange tiår. I tillegg til velodrom får kommunen nå en flerbrukshall på indre bane, som vi vil leie ut til glede for andre idretter og for skoler. Velodromen gjør Asker til en enda mer komplett idrettskommune og en kommune det blir enda mer attraktivt å bo i, sier Lene Conradi.


Aslak (6), Gustav (9) og Felix (7) fra Asker CK kommer til å få glede av velodromen i resten av sitt sykkelliv. Her sammen med Jan-Oddvar Sørnes, Dag Schartum-Hansen, Abid Raja og OL-mester på bane Knut Knudsen. Foto: Håvard Solerød


Kulturminister Abid Raja tok det første symbolske gravmaskintaket på den nye velodromen. Foto: Håvard Solerød