10 saker man inte ska göra med E-mountainbike

Författare Martin Atanasov

E-mountainbikes (E-MTB) blir mer och mer populära bland inbitna downhill-åkare, enduro-entusiaster och även terräng-åkare. Och det är allt annat än förvånande. Du kan inte förebrå en person som vill åka nerför en sluttning som till och med bergsgetter tycker är lite besvärligt att bestiga, att inte njuta av att bli sjöblöt av svett på sträckan upp till början av leden. För dem är att ta sig till toppen bara ett slöseri med värdefull tid, de kunde istället flyga nerför snabba singelleder eller sluttningar med rötter.

Medan alla MTB-älskare vet hur viktigt det är att hålla sina cyklar rena, välsmorda och ändamålsenliga har många ingen aning om hur man tar hand om en E-MTB. Du kan göra vissa saker med en MTB som antingen kommer att ha sönder din E-MTB eller göra det jobbigt att åka. Så för att du ska känna dig säker och redo har vi listat 10 saker man inte ska göra vid handhavande av E-MTB.

E-mountain biking
Kolla våra 10 saker man inte ska göra med e-mountainbike. © Profimedia

Starta inte din tur i turboläget

Hur frestande det än är, är det i bästa fall bara en dum idé att börja i turboläge. Ja, du kommer att ha en extremt lätt klättring men det är allt. Det blir bara en eftersom turboläget tömmer ditt batteri extremt snabbt. Att köra en elcykel utan hjälp av batteriet är som att lägga till några extra kilon på  cykeln, vilket är som att köpa en bil och sen köra den som Fred Flinta. Du bör alltid starta dina turer med den lägsta assistansnivån och öka till nästa när du blir för trött för att fortsätta cykla i bra tempo. På så sätt kommer du både att få lite motion, batteriet kommer att räcka längre och det innebär fler klättringar och fler nedförsbackar.

Passera inte andra cyklister eller fotgängare utan att varna dem

När du åker uppför kommer du att ha en högre hastighet än nästan alla andra. Tänk på att i plan terräng kan du komma upp till 25 km/h, vilket inte är särskilt säkert med tanke på att du befinner dig på en bergsstig där andra cyklister är mycket långsammare och fotgängare kan dyka upp ur tomma intet. Du bör alltid ha hög beredskap och när du ser en turist bör du alltid se till att de ser dig innan du passerar dem. Du vet ju att när du cyklar med en vanlig cykel, kan du flytta dig sidledes väldigt snabbt för att hålla balansen. För fotgängare är det ännu vanligare att de går i vägen för dig. Att uppmärksamma dem om din närvaro är inte bara ren artighet utan också en väl beprövad metod att undvika att åka av leden ut i terrängen.

Tvätta inte din elcykel upp och ner

Vi älskar alla att ha våra cyklar gnistrande rena efter en lerig tur i backen. Men när du tvättar din elcykel bör du aldrig göra det upp och ner. Om du till exempel har motorn i mitten, har den vanligtvis dränering för att tillåta vatten att passera utan att blöta ner vitala komponenter med smutsigt vatten. Att tvätta din cykel upp och ner kommer inte bara att göra dräneringen värdelös utan motorn kommer antagligen att bli blöt, vilket gör den oanvändbar tills den har torkat helt och smörjts ordentligt. Tvätta helt enkelt din cykel stående och ta aldrig bort skyddskåpan för att undvika extraarbete. Det är inte heller en dålig ide att torka av cykeln efteråt innan du använder den igen.

Reparera inte din elcykel upp och ner

När vi ändå talar om att ha cykelhjulen neråt ska du heller aldrig reparera din cykel upp och ner. Detta kommer inte bara att repa din cykel utan förmodligen också att skada din datorskärm. Det bästa sättet att undvika denna pinsamma förlust av den dyraste komponenten är att göra alla  reparationer på ett stativ. Visserligen kan ett stativ kosta lite extra men en ny datorskärm är mycket dyrare. Om du behöver fixa något på din cykel under en tur, och den helt enkelt måste vändas, placera då några stenar under styret och lägg försiktigt ner den så att datorn inte kommer i kontakt med marken. På så sätt kommer du att förlänga livstiden på din elcykel.

Arbeta inte med din elcykel med driften påslagen

Att arbeta på din E-MTB kräver mycket mer uppmärksamhet än att arbeta på din vanliga mountainbike. En av de viktigaste skillnaderna är att du alltid måste veta om assistansen och de elektroniska komponenterna är påslagna. Att röra vid kedjan medan turboläget är på är riskabelt och kan leda till blödande sår, i bästa fall. Vi tycker vanligtvis inte om att skrämma våra läsare men att stänga av din elcykel (och till och med ta bort batteriet, bara för säkerhets skull) innan du reparerar kedjan, motorn eller någon annan komponent i drivsystemet är mycket viktigt.

E.mtb battery
Batteriet är känsliga mot temperaturer och tenderar att förlora kapacitet i kallt väder. © Profimedia

Sätt inte en ny kedja på gamla komponenter

När batteriet är borttaget och du kollar din kedja, se alltid till att den inte är utsliten. Att en kedja går av mitt i ingenstans eller mitt i en stigning kommer att förstöra din cykeltur, din dag, och du måste vänta i bilen på dina kompisar medan de har roligt. Det bästa är att byta din kedja när den är sliten. Sätt dock inte bara på en ny kedja på gamla komponenter. Tänk på att delarna i drivsystemet på elcyklar utsätts för mycket mer påfrestning, vilket gör att de slits ganska mycket snabbare än de skulle göra på en vanlig MTB. Att ha koll på saker gör att du kan njuta av varje åktur till fullo och inte hamna mitt i ingenstans och inte veta hur du ska komma tillbaka.

Lämna inte ditt batteri urladdat/överladda det inte

Batteriet är ytterligare en komponent som behöver extra uppmärksamhet, och det är avgörande att förvara det säkert och sköta underhållet. Det betyder å ena sidan att du inte ska lämna det urladdat under längre perioder. Å andra sidan bör du absolut inte överladda det. Även om de nyare modellerna har automatisk avstängning när de är fulladdade, är det ändå att föredra att hålla dessa minibomber borta från elektricitet när det inte behövs. När batteriet inte sitter på cykeln, förvara det som en växt – inte för kallt, inte för varmt och inte i direkt solljus.

Lämna inte laddanslutningen öppen

Ett annat avgörande misstag som många nya E-MTB-ägare gör är att lämna sin laddport öppen medan de cyklar. Vi behöver inte säga att det inte är idealiskt för laddaren, eller hur? Om du glömmer det, stäng den och se till att du rengör den ordentligt och torka helt innan du använder den. Efter att ha gjort denna tråkiga uppgift två eller tre gånger kommer du att lära dig att alltid kontrollera om allt är klart för din åktur innan du rusar ner på ett härligt lerigt äventyr.

Töm inte ditt batteri mitt i ingenstans

Det är lätt att glömma tiden när man har roligt. Men en sak du alltid bör hålla koll på är din batteritid. Det är ingen bra idé att bli strandsatt någonstans med ett urladdat batteri. Tänk på att det är riktigt jobbigt att cykla på elcykel utan assistans. Cykeln är cirka 20-30 % tyngre än en vanlig cykel och att behöva cykla på den bara med egen kraft på slutet av en lång dag är ett rejält straff. Om ditt batteri börjar ta slut, se till att sänka en assistansnivå. Ja, det kommer att kännas mycket svårare att trampa men det är ingenting jämfört med att inte ha någon assistans alls.

En bra idé kan vara att investera i ett till batteri och ta med dig det på längre turer.

Ignorera inte fel på din skärm

Om du tror att du kan åtgärda ett problem genom att stänga av datorn och sedan slå på den igen, är inte en elcykel något för dig. Att ignorera inträffade fel kan inte bara skada din dyrbara cykel utan kan också vara farligt på fartfyllda turer. Så närhelst ett fel uppstår på din skärm, se till att kontrollera orsaken. Det är bättre att vara säker än ledsen.