Hur en kall miljö inverkar på professionella cyklister prestationsförmåga

Författare Charlotte Murray

En nyligen publicerad studie i Life Journal gav insikt i effekterna av kallt väder för professionella cyklister. Det konstaterades att kylan faktiskt har en negativ inverkan på prestationsförmågan – föga förvånande för de av oss som fruktar träning under de kallare månaderna!

Att cykla på vintern kan innebära alla möjliga utmaningar. Ofta är det enklaste alternativet att återgå till inomhusträning under årets kalla och mörka månader, och många gör det med stor glädje. Men det ligger något i att utmana elementen och utvidga sin komfortzon. Den varma drycken och duschen när man kommer tillbaka känns också extra speciell. Att ha kunskap inför säsongsväxlingarna innebär att man kan vara bättre förberedd samtidigt som man presterar sitt bästa och höjer nivån på sin träning.

En studie från University of Perpignan Via Domitia undersökte effekterna av en kall miljö på prestationsförmågan hos professionella cyklister. Man tror att vissa miljöfaktorer som vindkyla, temperatur, solstrålning och luftfuktighet påverkar uthållighetsidrotter så studien försökte förstå en del av detta. Naturligtvis kan proffsen reagera olika på vissa scenarier precis som vi vanliga dödliga, men resultaten i detta sammanhang kan tillämpas ganska generellt.

Sex frivilliga manliga professionella cyklister från Wanty Gobert Pro Cycling Team (Belgien) observerades i studien, alla i tjugoårsåldern. Studien ägde rum i februari under Tour de La Provence, på turens längsta etapp där temperaturen låg runt 7°C. Även om detta kan vara en något annorlunda upplevelse än en söndagstur på hemmaplan, kan samma effekter märkas.

Föga överraskande fann man att deltagarna inte presterade maximalt under touren.

Studien förklarade att cykling i en kall miljö kan ha både en positiv och en negativ inverkan på prestandan såsom snabbare utmattning och längre tid att genomföra en tävling. Det noterades också att ju längre loppet pågick, desto större försämrades prestandan. Den genomsnittliga kroppstemperaturen för deltagarna sjönk med nästan 1 grad under evenemangets gång. ”Starttemperaturen var 37,32 ± 1,31 °C medan den slutliga kroppstemperaturen var 36,5 ± 1,44 °C.”

För att minska effekterna av kylan på din cykling, gjorde studien ett antal rekommendationer baserat på sitt resultat:

  • Acklimatisera till temperaturen genom att träna under liknande förhållanden som vid tävlingar.
  • Höj din inre temperatur och muskeltemperatur innan du ger dig av, till exempel genom att värma upp innan du kliver på cykeln.
  • Drick rumstempererat eller varmt vatten i stället för kallt för att underlätta vätskebalansen.
  • Bär mer isolerande lager både före och under ett lopp för att minimera nedkylning av hud och muskler.
  • Njut av vinterns träningsmånader och du kommer att ta dig an våren med oförändrad förmåga och skicklighet på vägen!