Cykelbranschen börjar ta itu med klimatförändringarna

Författare Siegfried Mortkowitz

Ett av världens mest kända cykelmärken, Trek, släppte sin hållbarhetsrapport för 2021. Vad hittade de? Det finns en intressant mening i Treks rapport: ”Om du cyklar cirka 69 mil som du annars skulle ha kört, har du sparat kolekvivalenten som krävdes för att tillverka din cykel.”

Detta påstående är trovärdigt men det väcker frågan om varför en cykel producerar så mycket koldioxidutsläpp? Trek tillverkar cirka 1,5 miljoner cyklar per år. Multiplicera den siffran med koldioxidavtrycket från en 69 mils bilresa och du får en uppfattning om den årliga miljöpåverkan från en stor cykeltillverkare, främst orsakad av utvinning av material, själva cykeltillverkningen och frakt av produkter runt om i världen.

Trek bicycle
Trek släppte sin första hållbarhetsrapport. © Profimedia

Det finns nu tecken på att branschen har blivit medveten om sitt miljöansvar, mycket tack vare det passande namnet Shift Cycling Culture, en icke-statlig organisation som strävar efter att göra framtiden för cykling mer hållbar. En viktig händelse var ett öppet brev undertecknat av 15 cykelföretag och släppt strax före COP26. Där förbinder sig undertecknarna att visa sina utsläpp av växthusgaser från sina ägda eller kontrollerade källor och från externa källor, såsom energileverantörer, och att minska sina koldioxidutsläpp med 55 procent till 2030.

Idén till brevet kom från Zoom-diskussioner som Shift Cycling Culture höll med industrins intressenter med början i december 2020. ”Vi ville bara få ett litet riktmärke för var människor befann sig,” sa Jane Dennyson, en chef på Shift Cycling Culture, till BikeRadar . ”Vi var mycket medvetna om att det finns en enorm industri bakom cykling och allt som hör till som inte riktigt adresserade sin negativa inverkan just då. Så vi ville ta reda på hur vi kunde inspirera till förändring på det här området.”

Dessa samtal ledde till samtal varannan månad med verkställande direktörer från företag som Rapha, Schwalbe, Assos, Brompton och Riese & Müller för att underlätta diskussioner om åtgärder för att bekämpa klimatförändringar och för att betona dess betydelse för näringslivet. Dennyson säger att gruppen också bjöd in en investmentbankir till ett av mötena. Han sa till dem: ”Vi tittar inte på företag som inte tar upp hållbarhet eftersom det är en för stor risk om de inte blickar framåt och tänker på hur framtiden ser ut för dem.”

Samtalen ledde till slutsatsen att för att bekämpa klimatförändringarna måste åtgärder vidtas mot cykelindustrins leveranskedjor. ”I grund och botten kommer 95 procent av den negativa effekten från deras organisationer från leveranskedjan,” sa Dennyson. ”Så för att de verkligen ska kunna ta itu med [miljö-]påverkan måste vi förändra deras leveranskedja.”

Hon sa att sedan brevet offentliggjordes har ytterligare 30 företag skrivit under det och åtagit sig att minska utsläppen relaterade till produktion, skapa produkter som håller längre, samarbeta med konsumenter för att förlänga produkternas livslängd och utveckla ett slutet system för att återvinna material. Och cykelmärkena har kommit överens om att släppa en koldioxidrapport 2023.

Det är bara början men luften känns lite friskare idag.

Ansök till en cykelupplevelse utöver det vanliga

Ett etapplopp på mountainbike genom en av jordens mest otillgängliga områden? Genom sand, över berg i en tryckande värme. Du har motivationen. Vi ger dig alla förutsättningar.

Fyll i dina uppgifter för att ansöka. Du kommer sen till en sida med information om nästa steg. Har du frågor eller vill rapportera ett problem så mailar du rekrytering@skodacyclingteam.se Observera att vi får många mail under denna period varvid svarstiden kan bli längre.

Mer information om Škoda Cycling Team hittar du här!

Tack för din registrering, vi hör av oss inom kort!
Något gick fel. Kontakta oss på info@welovecycling.se.