Škoda Cycling Team 2022 blir ett damlag

Författare We Love Cycling

Sedan 2014 har Škoda Cycling Team uppfyllt ambitiösa amatörers drömmar om att få cykla som ett proffs under en säsong, och för nionde året i rad är det ingen skillnad. Förutom att alla 30 cyklister i teamet 2022 är kvinnor.

15 erfarna cyklister – bland dem före detta proffs, SM-mästare och lokala talanger skall tillsammans med lagets tränare få 15 ambitiösa motionärer att utvecklas maximalt under en säsong, med målet att cykla Vätternrundan på rekordtid. Utöver erfarna mentorer ges rekryterna alla förutsättningar de behöver för att lyckas – skräddarsydda träningsscheman, coachning, nutritionsplan, utrustning och inte minst en stark sammanhållning i ett starkt cykellag.

Cykelsporten gör inspirerande framsteg i frågan om jämställdhet mellan könen. Förra året arrangerades för första gången vårklassikern Paris-Roubaix för kvinnor, och i sommar kan vi se fram emot världens största etapplopp, Tour de France motsvarighet för kvinnor – Tour de France Femmes. Efterlängtade och viktiga steg framåt  och något som vi på Škoda, som stolt sponsor inom sporten, står fullt bakom. När också årets ansökningar till Škoda Cycling Team innehöll rekordmånga starka och inspirerande kvinnor kändes det helt naturligt att satsa fullt ut på ett damlag. 

“Škoda Cycling Team har länge varit en viktig del av våra sponsringsinitiativ och ett exempel på hur vi utöver traditionell sponsring också kan bidra med  starka och samhällsrelevanta historier som inspirerar. Genom cykellaget blir Škoda en möjliggörare för människor att utforska sig själva och sin egen förmåga maximalt under en säsong – individuellt och tillsammans. I år ser vi om möjligt än mer fram emot att dela den här resan med omvärlden”, säger Hanna Westrin, press- och sponsoransvarig på Škoda Sverige.

I slutet på februari blir första teamträffen där morgondagens kvinnliga cyklister stöttas av dagens starkaste – med siktet inställt på en rekordtid runt världens största motionslopp på cykel.

Några av lagets ambassadörer

  • Sara Penton (SM-mästare och tidigare proffscyklist)
  • Johanna Palmqvist (tvåfaldig SM-mästare)
  • Carin Winell (SM-mästare)
  • Hanna Johansson (professionell cyklist i Lviv Cycling Team)
  • Jessica Edqvist (en av Sveriges främsta inom e-cykling)

 

Följ lagets resa på Instagram.