Hur du rengör cykeln i en dusch: steg för steg

Författare Adam Marsal

Att rengöra en cykel är en svår uppgift för cyklister som bor i en lägenhet utan trädgård eller tillgång till ett allmänt område som är lämpligt för rengöring. Att inte ha någon plats att tvätta cykeln på skapar två problem samtidigt. Först och främst är regelbunden rengöring ytterst viktig för alla småmekanismer. Dessutom har människor som bor i en lägenhet inget annat val än att förvara cykeln i ett av de få rum de har tillgängliga och dynga från cykeln är en irriterande smutskälla som skräpar ner allt runt omkring. Så här brukade jag rengöra min cykel när jag bodde i en lägenhet – som du kanske gör nu.

Att använda en dusch eller badkar för att rengöra en cykel känns konstigt först, men många människor gör det och det går fort att vänja sig. Genom att följa några enkla tips kan du göra det utan att förvandla ditt badrum till en total katastrof. Så här är våra tips om hur du rengör din cykel i en dusch.

How to clean bike in a shower

Innan du inleder en rengöringsprocedur för första gången, säkra badrummet från alla skador som cykeln skulle kunna orsaka på kakel eller badkarsemalj. För att förhindra repor från kedjedrevet, växelföraren eller andra vassa föremål kan du lägga ett lämpligt skydd under cykeln. En gummimatta med antiglid visade sig vara ett perfekt och billigt alternativ du kan köpa i varje järnaffär.

Hur är det med de andra verktygen? Jag klarade mig oftast med en borste, tandborste och några trasor (en del för att göra det våta arbetet och andra för att torka och polera ramen). Vissa cyklister  rekommenderar mikrofiberdukar men jag gillar dem inte eftersom deras fibrer drar i huden och de känns konstiga i mina händer. Ett vanligt diskmedel är absolut tillräckligt för rengöring av en cykel.

Först av allt, borsta av cykeln ordentligt utanför huset för att få bort överflödig smuts. På så sätt undviker du att den förvandlas till lera när du duschar cykeln. Du får också mindre arbete med att städa badrummet när rengöringen är klar. Använd borsten försiktigt på ramen och gaffeln för att förhindra repor. Jag föredrar också att torka av kedjan med en torr trasa. Jag virar helt enkelt tyget runt kedjan och trampar bakåt tills kedjan är ren från smuts. En annan trasa kan användas för att få bort smuts från växelförare, vevparti och kedjedrev.

Washing a bicycle

Om du har en mountainbike är den svåra delen att ta bort smuts som sitter fast i däckens mönster. Ett användbart knep är att vända cykeln upp och ner, låta hjulen rotera och samtidigt slå med en pinne eller stav (en luftpump skulle också fungera). När pinnen studsar från däcket lossnar smutsen och flyger av. Med landsvägscyklar är det mycket lättare eftersom du bara kan torka av smutsen med en trasa.

När borstningen är klar, skulle jag rekommendera att ta av hjulen eftersom det är mycket bättre att tvätta dem separat. Jag börjar med ramen och ger den en snabb dusch och skrubbar den sedan med en våt trasa med rengöringsmedel. Sedan använder jag tandborsten för att komma åt de svåråtkomliga delarna och skrubbar kassetten. När det gäller hjulen fungerar en tandborste på naven. När cykeln verkar ren sköljer jag av tvättmedlet och polerar cykeln och hjulen med en annan trasa tills de är helt torra.Att lägga en matta under cykeln förhindrar droppar att smutsa ner golvet. Du kan använda kartong, en gammal yogamatta eller något liknande. Tvätta sedan badrummet, och arbetet är klart. Lycka till med rengöringen!