Škoda Titan Desert: Cykelvärldens motsvarighet till Dakarrallyt

Författare We Love Cycling

Ett av cykelvärldens mest speciella och krävande lopp är beläget mellan de vackra Atlasbergen och Sahara-öknen i Marocko. Här har cyklister kämpat mot sand och värme sedan 2006. 

En tävling likt ingen annat

Tävlingen är indelat i sex etapper med ett snittlängd på 100 km vardera. En del etapper är lite längre och krävande en andra, vissa 80 km och andra 140 km. Gemensamt för etapperna är att de bjuder på en mix av sanddyner och krävande bergsterräng med klättringar. Varje år är rutten hemlig fram tills 2 veckor innan start, som oftast äger rum i början av maj.

Škoda Titan Desert

The Škoda Titan Desert is a truly unique event.

Legendariska cyklister

Sen starten har Titan Desert välkomnat över 5000 cyklister, inklusive Spaniens kanske mest legendariske cyklist genom tiderna, Miguel Induráin.   Under åren har loppet även haft äran att husera storheter som Roberto Heras, Melchor Mauri och Sylvain Chavanel. Josep Betalú från Spanien bär epitetet ”Master Titan” då han är den enda som någonsin vunnit tävlingen fyra år i rad. Det var endast 2021 som den Schweiziske cyklisten med det något opassande namnet Konny Looser lyckats knipa vinnartiteln.

Andra legender värda att nämna är Anna Ramírez som vunnit kvinnornas lopp tre gånger och därmed blivit krönt drottningen av Titan Desert. 2021 fick hon dock se sig slagen av Ariadna Rodena som lyckades med bedriften att vinna sitt premiärlopp.

Loppets unika själ

För deltagarna handlar loppet inte bara om att gå i mål. Den unika sammanhållningen som skapas i de camps där cyklisterna övernattar är verkligen speciell. En sammanhållning som svetsas samman av de hårda förhållandena som råder i de nomadiska bivackerna som följer med loppets etapper. Totalt huserar dem runt 700 deltagare vilket ger supportorganisationen den imponerande uppgiften att skapa 24,000 m ytor för tält och support för varje etapp!

Utmaningen som Titan Desert innebär handlar inte bara om att mäta sig med andra cyklister. Det handlar också till stor del att klara av den fysiska ansträngningen samt navigeringen i ett element och en natur som är minst sagt unik och krävande.

Škoda Titan Desert

Intresserad? 

Škoda är en stolt partner till Titan Desert och vill du läsa mer kan du besökŠa dessa hemsidor:  skoda.es eller titandesert.com/en.

Ansök till en cykelupplevelse utöver det vanliga

Ett etapplopp på mountainbike genom en av jordens mest otillgängliga områden? Genom sand, över berg i en tryckande värme. Du har motivationen. Vi ger dig alla förutsättningar.

Fyll i dina uppgifter för att ansöka. Du kommer sen till en sida med information om nästa steg. Har du frågor eller vill rapportera ett problem så mailar du rekrytering@skodacyclingteam.se Observera att vi får många mail under denna period varvid svarstiden kan bli längre.

Mer information om Škoda Cycling Team hittar du här!

Tack för din registrering, vi hör av oss inom kort!
Något gick fel. Kontakta oss på info@welovecycling.se.