Ny radar från Garmin förbättrar säkerheten för cyklister

Författare We Love Cycling

Garmins nya Varia RCT716 har en inbyggd kamera som kontinuerligt in dina omgivningar under cykelturen och sparar bildmaterialet ifall du råkar ut för en incident. En efterlängtad funktion för landsvägscyklister och något som ökar utredningsmöjligheten vid trafikincidenter. 

Den tidigare modellen av Garmin Varia var en mycket uppskattad teknisk landvinning för oss cyklister. Den bakåtseende radarn ökade medvetenheten kring bilar som närmar sig, vilket underlättar cykling ensam eller om du ligger i yttre ledet i en grupp. Den gav dig helt enkelt ögon i nacken.

Men nu tar man alltså ett till steg genom att tillföra vad man i bilvärlden kallar för ”dashcam” som kontinuerligt spelar in video. En funktion som man från Garmins sida hoppas ska underlätta bevisläget när en incident inträffar. I Sverige har vi ett antal rättsfall där cyklister skadats avsiktligt av hänsynslösa bilförare, som sedan med framgång hävdat att de exempelvis vejat för djur på vägen. Förhoppningsvis bidrar en sån här produkt till fler fällande domar även om en kamera som filmar framåt även vore att önska.

Varia RCT716 detekterar fordon på upp till 140 meter avstånd och spelar alltså in vad som sker bakåt. Kameran kan styras direkt från din Garmin-enhet och åtkomst till inspelat material fås via Varia-appen på din smartphone. Monteringen ska vara enkel och passa de flesta cyklar på marknaden. Upplösningen ligger på 1080p/30fps.

Varian har upp till 4 timmars batteritid med radar och baklykta i ett konstant sken och upp till 6 timmar med radar och baklykta – kameran är alltid påslagen och spelar konstant in video i 1080p. Rekommenderat pris ligger på 4 299 kronor den finns ute nu på Garmin.se.