Helt nya elbilen Škoda ENYAQ iV blir ny ledarbil på Tour de France

Författare Frantiska Blazkova

Škoda’s ny elbil, ENYAQ iV, hade världspremiär i förra veckan. Redan dagen efter det glamorösa premiärpartyt rullade en rödlackerad ENYAQ iV ut som ledarbil på etapp nummer 5  i Tour de France

Škoda’s historia har alltid varit sammanflätad med cykling och cykelsport. Grundarna av Škoda Vaclav Laurin och Vaclav Klement, byggde sin första cykel i en liten verkstad i december 1895. Sedan dess har Škoda alltid strävat efter att stödja cykel, både som sport och community. Škoda har också länge varit officiell sponsor av dom största cykeltävlingarna runt om i världen. Sedan 2004 har Škoda sponsrat Touren och sedan 2015 även den gröna tröjan. Så att den första längre turen inför publik i en ENYAQ iV skulle vara på Touren kändes självklart.

Ledarbilen med nummer 1 är alltid framför cyklisterna och är också den bilen som startar cyklisterna varje dag. Det är också en omisskännlig symbol för världens största cykeltävlingar. Den klart röda bilen syns alltid, den gula skärmen i överkant av vindrutan är tillsammans med dekalerna pricken över i. I bilen sitter ingen mindre än chefen för både A.S.O och Tour de France: Christian Prudhomme.
Som han själv har beskrivit hur viktig ledarbilen är: “Škoda är en viktig partner för Tour de France och för alla de andra tävlingarna som vi arrangerar.  Under Tour de France är den röda ŠkodaN med nummer 1 mer än bara en bil, det är ett kontrolltorn, ett kontor och en uppskattad och pålitlig vän. Vi värderar vårat samarbete högt och det är med glädje som vi förlänger vårat avtal med Škoda som alltid har varit en perfekt match för Touren och A.S.O”. Škoda har under många år varit förstahandsvalet när tävlingschefen för Touren ska välja bil, men det är första gången som Christoffer Prudhomme inte sitter i en SUPERB, istället blev det en världspremiär i den helt nya elbilen ENYAQ iV. Totalt så rullar det tre ENYAQ iV på Tour de France i år– en som den nyss nämnda röda bilen med nummer 1. Utöver det finns också två andra röda bilar med tävlingens kommissarier i.

Precis som med dess föregångare är ENYAQ iV som ledarbil specialutrustad för sitt unika uppdrag. Bilen är utrustad med en stor taklucka som Christoffer Prudhomme använder för att stående övervaka starten och starta klungan vid kilometer noll. Totalt har bilen sex stycken antenner för olika kommunikationslösningar, speciella tutor, ett kylskåp och en unik kommunikationsanläggning. Prudhomme håller hela tiden kontakten med teambilar och kommisarier. Alla, de tävlande och fansen är beroende av att det flyter på under loppet och det ser tävlingschefen till att det gör från sin röda Škoda. Den största skillnaden från tidigare bilar är att nya ENYAQ iV är konstruerad kring ”modular electrification toolkit (MEB)” vilket gör det till Škoda’s andra helt eldrivna bil.

ENYAQ iV kommer att säljas I flera olika versioner, med batteripack mellan 55 och 82 kWh. Med största batteriet kommer räckvidden vara uppåt 500 kilometer per laddning. Toppmodellen kommer vara fullspäckad med specialutrustning, bland annat de 20 tum stora alumiumfälgarna, en 13 tum stor display på instrumentbrädan, parkeringssensorer, ljus och regnsensorer, dessutom har förarstolen ett inbyggt massageprogram. Självklart är ENYAQ iV även utrustad med keyless entry system (KESSY), och en telefonlåda för induktiv laddning. Toppmodellen är utrustad med trötthetsvarnare.

ENYAQ iV är numera en av de bilar som Christoffer Prudhomme sitter i under vissa av etapperna på årets tour. Första etappen var nummer fem mellan Gap och Privas. Nästa chans att se en Enyaq iV längst fram i Touren är på tempoetappen mellan Lure och La Planche des Belles. Och sista chansen i år blir på sista etappen in mot Champs-Élysées då kommer ledarbilen vara den enda bil som korsar mållinjen i Paris.

ENYAQ iV är en del av den 250 bilar stora karavan som Škoda lånar ut till tävlingsorganisationen, I år är 17:e året som Skoda är med som bilsponsor. Årets tema är hållbarhet och elektronisk mobilitet. Trettio av bilarna är hybrider eller helt elektrifierade. Då dessa bilar står för hållbar individuell mobilitet precis som cykeln gör är Tour de France det perfekta sammanhanget att presentera den helt nya ENYAQ för en internationell publik.