Så byggde vi om nya ledarbilen till Tour de France

Författare Frantiska Blazkova

När ledarbilen närmar sig vet man att cyklisterna är på väg. En liten bit framför täten rullar den röda bilen med tävlingschefen Christian Prudhomme i. När loppet ska starta brukar de första kilometrarna vara neutraliserade, när starten väl ska gå är det genom ledarbilens taklucka som Prudhomme viftar med startflaggan. De senaste femton åren har han alltid stått upp i takluckan på en Škoda Superb. På den femte etappen i år ändrades det, då var Superben ersatt med en helt ny elbil – nya ENYAQ iV. Det var första gången någonsin ett till hundra procent eldrivet fordon ledde klungan. Vi har kollat upp vad som krävs för att vara ledarbil i Tour de France. 

Förvandlingen skedde i närheten av Mladá Boleslav i Tjeckien. Det var på samma fabrik som bilen byggdes som ombyggnationen ägde rum i hemlighet. Martin Smutný jobbar på Best Modell, företaget som modifierar bilar åt Škoda och vi har pratat med honom om vad som krävs. Den största visuella skillnaden från en standardbil är den Corrida-röda lacken. och dekalerna, det största ingreppet är de sex antennerna som borras genom taket och sidorna och takluckan. Antennerna är viktiga då bilen är kommunikationscentral för hela loppet och i stort sett all viktig information passerar den röda bilen vid något tillfälle.

Två av antennerna är till för kommunikation via komradion, Christian Prudhomme, Som är tävlingschef för Touren använder bland annat komradion för att styra biltrafiken inom karavanen och för att kunna prata med tävlingskommissarierna som också sitter i varsin ENYAQ iV. Teamens bilar ordnas utifrån rankingen deras bästa cyklist hade vid start. En lägre ranking innebär en plats längre bak i karavanen och alltså längre fram till cyklisterna. Endast Christian Prudhomme kan tillåta den ordningen att ändras om till exempel en bil vill arbeta sig framåt i ordningen för att hjälpa en cyklist som har mekaniska problem. Alla som har koll på cykelsporten vet att det handlar om sekunder och tävlingschefens beslut måste komma blixtsnabbt, då fungerar en komradio väldigt mycket bättre än mobiltelefoner.

Škoda ENYAQ iV
Škoda ENYAQ iV iklädd allt som behövs för att vara ledarbil på Tour de France

 

Enligt konstruktörerna var den största utmaningen att montera den stora takluckan, den är helt custombyggd och det fanns bara en chans att få den på plats. Då tävlingschefen står upp och startar varje etapp med startflaggan var en stor tacklucka ett måste. Till att börja med tog man isär nästan hela bilen och ett stort hål sågades upp i taket.  Efter stora ingrepp kunde takluckan monteras och kopplas in till bilens elsystem.

För att addera lite lyx till det hårda jobbet  ledarbilen finns det ett kylskåp som alltid ska innehålla två flaskor Champagne, det är trots allt i Frankrike loppet cyklas.  Champagnen används främst för att välkomna de VIP-gäster som får åka med i ledarbilen. Champagneglasen går att placera i hållare som 3D-printats speciellt för ändamålet och anpassats till ENYAQ iV.

Som vi nämnde tidigare så är ENYAQ iV inte bara den första elbilen att vara ledarbil i Tour de France, det är också den första bilen i Škoda’s sortiment med ”Modular Electrification toolkit” (MEB) som drivlina. Škoda har starka historiska band till cykling och började faktiskt som cykeltillverkare, kopplingen till cykel fortsätter idag tack vare ett stort engagemang och sponsorsamarbeten med de allra största cykeltävlingarna runt om i världen. Den första elbilen i Touren har också mycket gemensamt med cyklingen, bland annat ur ett hållbarhetsperspektiv. Hållbara individuella transporter inkluderar både cykeln och moderna elbilar.
Därför är också Tour de Francen perfekta arenan för att presentera ENYAQ iV inför en internationell publik. Den nya elbilen kommer att leda cyklisterna mot mål två gånger till – på tempoetappen mellan Lure och La Planche des Belles och på den avslutande 122 kilometer långa etappen från Mantes-la-Jolie till Paris där den kommer att korsa mållinjen precis som cyklisterna.