Beteendekod för cyklister i coronatider!

Författare Adam Marsal

I spåren av att Covid-19 har spridit sig över världen så är det mycket av det sociala som förändrats. Och det gäller i allra högsta grad även cyklingen som är en väldigt social sport. Hur påverkas vår favoritsport av coronaviruset? Vad ska du göra och vad ska du undvika? Vilken påverkan kan pandemin ha på din träning? 

Att cykla eller inte cykla?

Ett starkt immunförsvar är A och O när det gäller att klara av Coronaviruset.  Cykling generellt förbättrar din hälsa och hjälper kroppen i kampen mot olika infektioner. Det man däremot ska undvika är cykling i grupp, kanske också att det kan vara läge att fundera över hur nära du cyklar andra på cykelbanorna. Att träna en bit ut från städerna där det inte är så många ute på vägarna är också en bra idé. Social distansering är en bra princip även ute på vägarna. Att träna hemma på en trainer är troligtvis det bästa alternativet. Cyklar du på någon av de digitala tjänsterna som finns för smarta trainers så finns det lopp där man kan hjälpa Italien, kolla efter #RideForItaly. Viktigast är att du i din träning följer de rekommendationer som staten står bakom.

Hur hårt bör man träna?

En annan viktig fråga är hur hård träning man kan unna sig? Flera studier har påvisat att risken för att bli sjuk ökar under perioder med hård träningsbelastning eller tävlingsperioder. Anledningen till det är så enkel som att träningen dränerar kroppens energireserver, reserver som är viktiga för immunförsvarets svar på en infektion. Under en pandemi som den vi just nu befinner oss i är det bättre att undvika hårda pass och spara lite energi i depåerna.

Kan jag fortsätta cykelpendla? 

Under en pandemi kan just cykeln vara det ansvarsfulla sättet att transportera sig, i jämförelse med tunnelbanan och bussar är det lätt att hålla den sociala distansen när man cyklar. Håll avstånd till andra cyklister, undvik att vurpa och tvätta händerna när du kommer fram.

A woman cycles across a quiet Westminster Bridge © Luke Dray/LNP / Shutterstock Editorial / Profimedia

Undvik detta!

Det finns en del saker som man ska undvika under pandemin, att spotta eller att snyta sig rakt ut är inte ens OK när läget är normalt och i coronatider ett rejält tabu. Vissa har skaffat sig ovanan att tömma kroppen på slem under cykelturen, undvik att vara den cyklisten! Det är inte bara äckligt , det kan också vara farligt.

Att använda lånecyklar kan också vara ett riskbeteende. Coronaviruset har visat sig sitta kvar länge på hårda ytor. Ibland har viruset varit smittsamt i upp till fem sex dagar. Håll dig till din egen cykel eller sprita av allt ordentligt om du ändå ska använda en lånecykel.

Ta inga risker, att cykla på ett ansvarsfullt sätt är också viktigt. En onödig vurpa kan belasta sjukvården i ett redan ansträngt läge.