Gravel Racing 2024: Cykelsportens nya frontlinje

Författare Megan Flottorp

För bara ett decennium sedan hade termen ”gravel” liten betydelse inom cykelvärlden. Även om gravelkulturen började ta form, hade det ännu inte upplevt den explosiva tillväxt som har präglat de senaste åren. Spola fram till 2024, och gravelcykling har inte bara blivit en av de mest populära disciplinerna inom cykling, utan har också utvecklats till en mångsidig och dynamisk sfär som lockar cyklister från alla delar av världen.

Grusboomen – från nisch till global succé

Populariteten för gravelcykling går inte beskriva på annat sätt än meteorisk. Det som en gång började som en nisch har nu blivit ett global succé och fångat dem som söker äventyr och en paus från traditionell landsvägscykling. Termen ”gravel” har utvidgats som definition och omfattar en myriad av terränger utanför vägen, där var och en presenterar unika utmaningar för cyklister. Grusscenen har vuxit till en sådan grad att att navigera bland utbudet av evenemang, teknologier och cyklar har blivit en uppfriskande utmaning.

Graveltävlingar 2024

För att backa upp dessa påståenden – gruscykelkalendern för 2024 är fullspäckad och innehåller en mängd evenemang som tillgodoser cyklister på alla färdighetsnivåer. UCI Gravel World Series, som introducerades 2022, har sett fenomenal tillväxt och expanderat från 10 lopp till imponerande 25 på bara tre år. Serien inkluderar det prestigefyllda UCI Gravel World Championships, som är på väg in i sitt tredje år 2024.

Dessutom lovar nya tillskott till serien, såsom Wörthersee Gravel i Österrike, Giro Sardegna Gravel i Italien, Safari Gravel Race i Kenya, Hegau Gravel i Tyskland, Gravel Suisse i Schweiz och ”Brwydr y Graean” i Wales, nya utmaningar och hisnande landskap för deltagarna.

Planerad att äga rum under helgen den 5-6 oktober, kommer 2024 års UCI Gravel World Championships att börja i Halle och avslutas i Leuven, värdstaden för 2021 års UCI Road World Championships. Banan, utformad mitt i nyligen utvalda nationalparken Forests of Brabant, erbjuder en härlig blandning av skogs- och jordbruksvägar, kantade av utmanande kullerstenar och slät asfalt. Även om klättringarna inte präglas av varken överdriven längd eller branta lutningar, introducerar de avslutande etapperna en nyanserad höjdskillnad, vilket lägger till en strategisk dimension till tävlingen.

I samklang med den kommande säsongen, inför 2024 nya regler, inklusive ett stipulerat minimumdistans på 40 km för lokala varvlopp. Ett spännande tillägg till den tävlingsmässiga landskapet är införandet av en Elit-kategori för kvalifikationsevenemang. Cyklister måste nu fatta ett förhandsbeslut, välja att tävla i den prestigefyllda Elit-kategorin eller stanna kvar i sina respektive åldersgrupper. Detta strategiska val injicerar en extra dimension av förväntan och planering i cyklisternas tillvägagångssätt inför dessa utmanande evenemang.

Gravel i Tour de France 2024

Gruscyklingens inflytande är inte begränsat till dedikerade evenemang heller. Den har till och med infiltrerat den prestigefyllda Tour de France. 2024 års rutt, nyligen avslöjad, inkluderar fyra sektioner med grusvägar. Dessa grusavsnitt, som sträcker sig över 32,2 km och är belägna i kullarna i Champagne-regionen, är redo att utmana cyklister och förändra tävlingsdynamiken. Även om de möts med viss kontrovers, speglar inkluderingen av grus i Tour de France sportens utveckling och önskan att introducera variation i det traditionella tävlingsformatet.

För att inte tala om att etappen – med sina kullar, slingrande vägar och krävande grussektioner – har potential att ordentligt skaka om tävlingen och GC-ställningen.

Ökad popularitet för kvinnlig gravelracing

Kasia Niewiadoma
Den segerrika Kasia Niewiadoma efter hennes vinst i Gravel Championships. © Profimedia

I mittet av gruscykelrevolutionen har kvinnors tävlande spelat en betydande roll och blivit en fokalpunkt för uppmärksamhet. UCI Gravel Worlds fungerade som ett bevis på tävlingens uthållighet och kämpaglöd, med cyklister som Demi Vollering som öppet erkände de krävande loppens natur. Men på toppen av Världsmästerskapen i Gruscykling för elitherrar överträffade den ostoppbara Kasia Niewiadoma alla gränser. Denna 29-åriga polska kraftpaket, som säkrade en hedrande tredjeplats i den slutliga ställningen i Tour de France Femmes i juli, påbörjade en ensam resa för att säkra segern i den pittoreska omgivningen av Veneto. Silvia Persico säkrade den andra platsen, med Demi Vollering på tredje plats, och fångade därmed en betydelsefull prispall för kvinnors gruscykling.

Reflekterande över sin debut i gruscykling på världsmästerskapet delade den alltid glada mästaren med sig, ”Att delta i detta världsmästerskap var otroligt fascinerande, särskilt eftersom jag aldrig tidigare hade gett mig in i gruscyklingens rike.” Niewiadoma betonade evenemangets unikhet och belyste frånvaron av traditionell lagdynamik. ”Det var ganska unikt att alla cyklade för sig själva, och det var inte mycket teamwork inblandat. Normalt sett är damerna från SD Worx ostoppbara,” sa hon skämtsamt och kastade en lekfull blick på Vollering, som också deltog i presskonferensen.

”Men den här gången cyklade alla oberoende förutom det italienska laget. Jag såg det som en unik möjlighet och överraskande nog kände jag mig i utmärkt form. På klättringarna kände jag att mina ben var starka. Dessutom hade jag fantastisk utrustning till mitt förfogande, så jag måste utöka mitt tack till SRAM och Canyon.”

Niewiadomas äventyr inom gruscykling inte bara visade hennes mångsidighet som cyklist utan underströk också den utvecklande landskapet för kvinnors cykling. Skiftet mot individuell skicklighet och olika tävlingsdiscipliner har gett elitcyklister möjlighet att utforska nya horisonter och visa upp sina färdigheter i otraditionella miljöer. Det entusiastiska omfamnandet av gruscykling av framstående personer som Niewiadoma talar volymer om de spännande möjligheter som väntar kvinnor inom denna dynamiska och snabbt växande disciplin. När grusrevolutionen får fart framträder kvinnors gruscyklingens uppgång som en fängslande berättelse inom den bredare väven av cykling, vilket inspirerar en ny generation av entusiaster och omformar landskapet för tävlingsinriktad damcykling.

Dessutom står den ökade bevakningen av kvinnliga evenemang under 2024 som ett positivt tecken, vilket potentiellt kan tjäna som en fyr för att inspirera en ny våg av kvinnliga cyklister och locka fler sponsringar för att stödja tillväxten och utvecklingen av kvinnors gruscykling.

Framtiden för graveltävlandet

När vi fortsätter in i 2024 framstår gruscyklingens framtid ljusare än någonsin. Med en mångfald av evenemang på kalendern, ökad bevakning av kvinnors tävlande och inkluderingen av grus i Tour de France utvecklas sporten på spännande sätt. Grusboomen har vitaliserat professionell cykling och öppnat dörrar för amatörer med varierande färdigheter, vilket ger en ny och inkluderande syn på cykelsporten. Så, gör dig redo för en spännande resa in i gruscyklingens värld år 2024!