Škoda Cycling Team tar sikte på öknen

Författare We Love Cycling

Efter det stora äventyret genom Sverige 2023 tar nu Škoda Cycling Team sikte på en ny utmaning. En utmaning långt från mygg och skogsvägar. Siktet är nu inställt på Marocko och Titan Desert, ett av världens mest krävande etapplopp på mountainbike – i öknen.

Loppet, som kallats cykelvärldens Dakarrally är ett av de mest speciella och krävande i sitt slag, beläget mellan de vackra Atlasbergen och Sahara-öknen i Marocko. Här har cyklister kämpat mot sand och värme sedan 2006.

En tävling likt ingen annat

Tävlingen är indelad i sex etapper med ett snittlängd på 100 km vardera. En del etapper är lite längre och krävande en andra, vissa 80 km och andra 140 km. Gemensamt för etapperna är att de bjuder på en mix av sanddyner och krävande bergsterräng med klättringar. Varje år är rutten hemlig fram tills 2 veckor innan start, som oftast äger rum i början av maj.

För de 500 deltagarna handlar loppet inte bara om att gå i mål. Den unika sammanhållningen som skapas i de camps där cyklisterna övernattar är verkligen speciell. En sammanhållning som svetsas samman av de hårda förhållandena som råder i de nomadiska bivackerna som följer med loppets etapper. Totalt huserar dem runt 700 personer vilket ger supportorganisationen den imponerande uppgiften att skapa 24,000 m ytor för tält och support för varje etapp!

Utmaningen som Titan Desert innebär handlar inte bara om att mäta sig med andra cyklister. Det handlar också till stor del att klara av den fysiska ansträngningen samt navigera i ett element och en natur som är minst sagt unik och krävande.

Škoda är en stolt partner till Titan Desert och vill du läsa mer kan du besöka titandesert.com/en.