Cykelvård – Hur ofta behöver jag smörja kedjan?

Författare Jiri Kaloc

Det är en vanlig fråga inte bara bland nybörjare. Oroa dig inte om du inte känner till alla tecken på att en kedja behöver smörjning, du kan bara göra det regelbundet efter ett visst antal kilometer. Här är allt du behöver veta om underhåll av din cykelkedja.

Varför ska jag bry mig om att smörja kedjan?

Det kanske verkar som att smörjning av en cykelkedja inte är särskilt viktigt. Den fungerar under väldigt lång tid även om du aldrig smörjer den. Så, vad får du om du anstränger dig för att regelbundet smörja din kedja?

Minska friktionen med upp till 50%. Lägre friktion innebär att mindre energi slösas bort genom att trampa, vilket gör att du kan cykla snabbare med mindre ansträngning. På de högsta nivåerna av tävlingscykling kan även en liten minskning av friktionen leda till betydande prestationsförbättringar.

Dubbla din kedjas livslängd. Utan ordentlig smörjning är en cykelkedja troligen bara hållbar hälften så länge som den skulle med ordentligt regelbundet underhåll. I genomsnitt kan en osmörjad kedja behöva bytas ut var 2 500 km medan en smörjad kedja kan hålla i upp till 5 000 km, beroende på körförhållandena.

Att få din kedja att hålla dubbelt så länge innebär att du bara behöver köpa hälften så många nya kedjor. Dessutom gör du din cykling ännu mer miljövänlig genom att skapa mindre avfall.

Bicycle chain
Kedjan är din cykels viktigaste del. ©  Profimedia

6 tecken på att det är dags att smörja

Nu när du har motivationen att smörja din cykelkedja, hur vet du när du ska göra det? Du kan bedöma mycket genom att observera och lyssna på din kedja. Här är de fem främsta tecknen du bör känna till.

Brist på glans: En välsmord kedja har en subtil glans på grund av det lätta lagret av smörjmedel. Om kedjan ser helt matt eller torr ut är det det första tecknet på att det är dags för smörjning.

Smutsansamling: En kedja täckt av smuts och grus är inte bara smutsig, den är också troligtvis torr under. Smörjning hjälper till att förhindra denna uppbyggnad genom att skapa en barriär som avvisar dessa partiklar.

Korrosion: Om du märker rost eller en korroderad utseende på kedjan är det ett tydligt tecken på att smörjmedlet har försvunnit för länge sedan, och fukt har börjat påverka metallen.

Gnisslande ljud: Ett av de mest uppenbara tecknen på att en kedja behöver smörjning är en ihållande gnisslande eller malande ljud när du trampar. Detta ljud orsakas av metall mot metall-kontakt inom kedjelänkarna.

Svårigheter att växla: Om du har problem med att växla växlar smidigt kan det vara ett tecken på att din kedja är torr. Rätt smörjning underlättar smidig rörelse över växelkugghjulen.

Stela länkar: En kedja som känns stel eller har länkar som inte rör sig fritt saknar smörjning. Denna styvhet kan påverka cykelns prestanda totalt sett, vilket gör att trampandet känns svårare än det borde.

Vilken typ av smörjmedel ska jag använda? 

Det finns tre grundläggande typer av kedjesmörjmedel. Om du cyklar i våta, leriga förhållanden, välj ett vått smörjmedel. Det är tjockare och fäster bättre på kedjan, vilket ger skydd mot fukt och rost. För torra, dammiga miljöer, använd ett torrt smörjmedel. Det är lättare och drar inte till sig lika mycket smuts och grus, vilket håller din kedja renare. Om du cyklar i olika förhållanden eller om du är nybörjare på cykelunderhåll, finns det också ett allround-smörjmedel som är ett utmärkt val.

4 steps to effectively lubricate your chain

  1. Rengör kedjan: Innan du applicerar nytt smörjmedel, rengör din kedja för att ta bort smuts, grus och gammalt smörjmedel. Du kan använda en dedikerad kedjerengörare eller en enkel lösning av tvål och vatten. Använd en borste eller trasa för att försiktigt skrubba kedjan och se till att du når mellan länkarna.
  2. Torka kedjan: Efter rengöring, torka kedjan noggrant med en ren trasa eller låt den lufttorka. Att applicera smörjmedel på en blöt kedja kan späda ut smörjmedlet och minska dess effektivitet.
  3. Applicera smörjmedlet: Applicera smörjmedlet sparsamt på varje länk av kedjan medan du långsamt vrider pedalerna bakåt. Detta säkerställer jämn fördelning.
  4. Låt det verka: Låt smörjmedlet tränga in i kedjan i några minuter. Detta steg säkerställer att smörjmedlet tränger in i de inre delarna av kedjelänkarna och ger maximalt skydd och effektivitet. Använd en ren, torr trasa för att försiktigt torka av överskott av smörjmedel för att förhindra att smuts fastnar.

Smörj kedjan varje 200 km

Ett precist svar på huvudfrågan i den här artikeln beror på din cykelfrekvens, förhållanden och vilken typ av smörjmedel du använt. Men som en bra generell utgångspunkt bör du smörja din cykelkedja varje 200 km. Om du har en landsvägscykel och cyklar i milda förhållanden kan ditt smörjmedel till och med räcka i 300 km. Å andra sidan kräver troligen mountainbikecykling i våta eller leriga förhållanden rengöring och smörjning mycket oftare, förmodligen efter varje 150 km eller ännu oftare.