Se dokumentärserien från cykeläventyret

Författare We Love Cycling

Nu är dokumentärserien släppt om Škoda Cycling Teams stora cykeläventyr. 225 mil inom 12 dagar genom hela Sverige på grusvägar, glömda stigar och väderbiten asfalt. Ett äventyr som tänjer på alla gränser. 

 

Av  1 800 sökande valdes sex cyklister ut för det 225 mil långa cykelloppet, från Kiruna i norr till Smygehuk i söder, med ambitionen att nå mållinjen inom 12 dagar. Nu lanserar Škoda en minidokumentär i tre delar där vi får följa cyklisternas resa kantad av tuffa väderförhållanden, slitna kroppar, sargade själar och tårar av både lycka och sorg.

Unmapping Sweden är ett spännande, krävande och tills nu oprövat grusvägslopp genom hela Sverige. Under våren fick de uttagna allt stöd och hjälp de kunde tänkas behöva för att klara sig igenom utmaningen – fysisk och mental träning, praktisk utbildning i problemlösning under tuffa omständigheter och tillgång till utrustning i toppklass. Škoda Cycling Team har länge varit en viktig del av Škodas engagemang inom cykling, och ett praktexempel på hur man utöver traditionell sponsring kan bidra med starka och samhällsrelevanta historier som inspirerar. Årets utmaning, Unmapping Sweden, är den i särklass mest inspirerande historien som Škoda Cycling Team har berättat.


Av de sökande valdes tre ambassadörer och tre rekryter ut. Ambassadörerna Mattias Hargin, Kajsa Larsson och Andreas Lindh är tidigare erfarna idrottare av olika slag och är vana vid tuffa fysiska utmaningar. Rekryterna Maja Mellin, Amir Ansari och Marie Rydne är alla högpresterande cyklister med en stark vilja att utmanas. Cyklisterna parades ihop för att maximera utbytet av varandra och komma i mål inom 12-dagarsgränsen. 

– Årets äventyr med Škoda Cycling Team, där inspirerande personer utforskar sig själva i nära anslutning till naturen, är precis där vi som varumärke vill vara. Många har med stort intresse följt cyklisternas resa, och det ska bli ett sant nöje att snart få visa filmatiseringen av deras resa för en större publik, säger Stefan Nygren, marknadschef på Škoda Sverige.

Äventyret innan och under grusvägsloppet har spelats in och resulterat i en filmatisering i tre delar som premierar på Youtube den 26 oktober. Dokumentärserien skildrar samspelet i teamet, mellan paren och alla de utmaningar som teamet möts av på vägen. Under loppet, som kantades av både sjukdom, skador och mekaniska problem, väcktes ett enormt engagemang bland andra cyklister och lokala hjältar som gav moraliskt och praktiskt stöd just när det behövdes. I filmerna får vi erfara en hel del oväntade vändningar, känslofyllda stunder och ögonblick av sann glädje, uppgivenhet och motivation.

– Att ha fått följa cyklisternas resa genom hela Sverige var rörande på många sätt, och ett minst sagt värdigt firande av detta 10 år långa projekt som varje år blir både större, roligare och bättre. Årets utmaning är ett levande bevis på att Skodas emotionella syn på sponsring skapar engagemang, säger Erik Leonsson, projektledare för Škoda Cycling Team.

Under sommaren, efter att startskottet gick den 26 juni, har loppet dokumenterats på Instagramkontot @skodacylingteam. Den 26 oktober har dokumentärserien premiär på Youtube och kan då ses i sin helhet.