13 Hills firar 10 år

Författare We Love Cycling

Artikelserie: Svenska Cykellopp

2015 skapades det utmanande loppet 13 Hills. Det var Marcus Carlholt i cykelklubben La Lepre Stanca i Jönköping som tillsammans med brittiska klädmärket Rapha tog initiativet till ett unikt cykelevent som skulle komma att engagera den skandinaviska cykelpubliken. Loppet döptes till Rapha 12 Hills.

Jönköping med sitt Sverige-unika landskap med korta hårda backar utgjorde den perfekta arenan för utmanande cykling med fokus på cykelupplevelse och laganda. Upplägget var att tävla i par om två och den första rutten hade 12 backar, 150km och 2000 höjdmeter.

Första året var det 45 lag som tog sig an utmaningen. Snabbaste laget cyklade på 4:15, och nästan alla lag klarade maxtiden på 7h. Arrangörerna var mycket nöjda med debutåret och planerade därefter att skruva upp svårighetsgraden på banorna. Som mest hade utmaningen 140 lag och under de första nio åren har över 1200 cyklister, 600 lag, från 6 länder, testat Jönköpings svåra terräng i sol som regn. Efter 2018 steg Rapha av som sponsor varpå utmaningen i stället fick namnet 13 Hills. 13 är som bekant ett speciellt nummer i cykelsammanhang.

Cykelprofilerna Daniel Rytz och Niclas Haslum från Cykelwebbenpodden försöker se oberörda ut.

Inför 10-års jubileumet så finns inte La Lepre Stanca längre kvar som officiell cykelförening, vilket inte är några problem då utmaningen inte är en tävling. “Det är viktigt för utmaningens anda att man cyklar i par, att vi inte timar och inte utseer några vinnare. Detta är tufft nog ändå. De flesta tycker det är det tuffaste man kan göra i cykelsverige, frånsett ultradistansloppen som Sverigetempot.” säger Marcus och lägger till: “Det är likt breveter och ultralopp helt fritt från support, det är viktigt att man inte skämmer bort cyklisterna.”

Hur gör man då om man vill ta sig an denna utmaning? “Under de första åren gick det köpa en plats till självkostnadspris, sedan övergick vi till att man fick skicka en postal ansökan men nu till jubileumet måste man bli inbjuden av mig” säger Marcus. Om man lyckas få en inbjudan så kanske man även får en jubileumsutmaning: “Ja, för första gången kommer vi inleda med en lag-prolog på fredagskvällen, och under den vanliga utmaningen får man den fysiskt hårdaste rundan hittills”

Årets 13 Hills går 10:e augusti med prolog kvällen innan.