Hur man tränar för en ultra-distanstävling

Författare Jiri Kaloc

Ultra-distanstävlingar har blivit väldigt populärt de senaste åren. Kanske beror det på vårt primala behov att utforska nya områden och avlägga långa sträckor bara med hjälp av våra muskler och hjärnor. Eller kanske handlar det om den speciella känslan av att vara helt utmattad och evigheter ifrån mållinjen. För vissa är detta ett sätt att utmana sig själv till den absoluta gränsen. Oavsett anledning börjar resan alltid med träning. Vad krävs för att träna inför en ultra-distanstävling?

Alla tävlingar som är längre än 160 km kan betraktas som en ultra-distanstävling. Det är alltid bra att börja med de kortare distanserna och jobba dig uppåt. Om du gillar det extrema bör du sikta på Transcontinental Race, som tar dig cirka  4 000 km över hela Europa, eller Trans Am Bike Race som för närvarande är det längsta non-stop-cykelloppet i världen med sina 6 800 km. Det här är inte några vanliga tävlingar, så förberedelserna måste också vara därefter.

Träna utmattad

Du måste lära din kropp att fortsätta jobba långt efter känslan av utmattning. Ett bra sätt att göra det är att utföra pass när du är tom på kolhydrater. Exempelvis kan du gå på en lång promenad under morgonen utan frukost, köra ett intervallpass tidigt på dagen följt av ytterligare ett pass innan återhämtning, eller experimentera med hårda träningspass två dagar i rad.

Öka gradvis

Det är en bra idé att cykla minst hälften av tävlingsdistansen under träning eller cirka 12 timmars konstant cykling om du ska delta i en flerdagarstävling. Men kom ihåg att öka träningsvolymen gradvis, dock inte mer än 10% varje vecka för att undvika överträning.

”Att bära min cykel över stranden (kanske över 100 meter) var en av de mest fysiskt utmattande stunderna i Trans Am-tävligen.” -Mark Thompson

Lär dig hålla tempot

Överväg att skaffa en puls- och wattmätare. Att enbart förlita sig på känsla i en ultra-distanstävling kan bli väldigt förvillande. Det är viktigt att hitta ditt tempo och hålla det, så objektiv data kommer att vara till stor hjälp.

Hitta din rätta kost

Ultra-distanstävlingar kräver mer än bara en mängd kolhydrater. Du måste få i dig tillräckligt med proteiner, elektrolyter och en övergripande näringstät kost för att upprätthålla ansträngningsnivån i timmar eller dagar. Testa olika intag av nutrition när du tränar för att se hur de påverkar dig. Om din valda ultratävling saknar vätskestationer, bör du dels öva på långdistanspass utan mat och komma ihåg att handla för tävlingen innan du åker.

Öva ditt självförtroende

Alla som kör en ultra-distanstävling går igenom ett antal perioder där de största hindrena inte är onda ben utan negativa tankar, och det är viktigt att vara förberedd på dem. Oroandet är slöseri med energi som du inte har råd att göra av med. Lär dig att känna igen dessa tankar under din träning och öva på att skifta fokus till allt som gör att du känner dig stark och duktig.

https://www.instagram.com/p/BMHPMB7Af2K/

Fokusera på kortsiktiga mål

Ett bra sätt att bota tvivel och fortsätta i positiv tankar är att fokusera på kortsiktiga mål, att tänka på kvarvarande distans kommer snabbt att bryta ner dig mentalt. Försök istället att enbart tänka på nästa backe, eller göra kommande 10 km till någon form av tidsutmaning – dopamin-kicken i de små uppgifterna kommer med säkerhet att lyfta ditt humör!