”Galne Svensken” – Det är smeknamnet du får när du cyklar 13 000 km från Sverige till Nepal

Författare Frantiska Blazkova

Även om Göran Kropp lämnade oss bara 35 år gammal, lyckades han göra fantastiska saker som de flesta av oss bara kan drömma om. Görans fascination av bergsklättring sägs ha börjat redan 1972 när han bara var sex år gammal, och hans far tog med honom på vandring till norska Galdhøpiggen, Skandinaviens högsta berg på 2 469 meter över havet. Det satte igång hans “besatthet av berg” som han kallade det och han fortsatte att bestiga Lenin Peak, Iliniza Sur, Cotopaxi, Illimani, Huayna Potosi, Muztagh Tower, Pik Pobeda, Illampu och många fler.

Som titeln avslöjar, bestämde sig Kropp en solig dag den 16 oktober 1995 för att hoppa på sin Crescent Ultima och lämna Stockholm för Nepal. Göran startade sin resa med över 100 kg utrustning och mat, och efter närmare 13 000 km och till synes oändliga dagar av ensamhet, kom han slutligen till Mount Everest Base Camp i april 1996.

Det var inte bara den här resan som var galen, hans Mount Everest-upplevelse var ännu mer extrem. För att citera John Rothchild som talade om Kropps erfarenhet i en dokumentär: ”Innan Kropp hade mer än 900 personer bestigit Mount Everest den enkla vägen (med syrgastuber) och ett fåtal hade gått macho-vägen (utan syrgastuber) men ingen hade gjort det på super-macho-sättet (utan syrgas, ingen tygpåse från hyres-a-yak, ingen bärhjälp från Sherpas, ingen mat från den välsorterade mässhallen, ingen flygresa till Katmandu). Kropp antog utmaningen. Han cyklade till Everest, bar sin egna utrustning till baslägret, klättrade upp för berget helt själv utan extra syre, nådde toppen och cyklade sedan hem. ”

Förstår du nu smeknamnet ”Galne Svensken”?

Rothchild beskriver det återigen med de rätta orden. ”För att överträffa Kropp måste du klättra Everest baklänges.” Och vad var Kropps kommentar på denna krävande och farliga resa? ”Jag ville ha ett äventyr som aldrig tidigare skådats.” Vi låter dig avgöra hans mentala hälsa. Men faktum är att han inte bara var en galning som ville anstränga sig till döds. Innan han klättrade upp till toppen, vände han en gång tillbaka bara 350 meter ifrån, eftersom det blev mörkt och för sent för att han skulle kunna återvända säkert.

Tyvärr dog Kropp i en klättringsolycka på klättringsleden “Air Guitar” nära Frenchman Coulee i Vantage, Washington den 30 september 2002. Han tappade fästet och fallet dödade honom omedelbart. Han blev bara 35 men, som vi sa ovan lyckades Göran trots det göra ett så pass stort avtryck på världen att han alltid kommer att bli ihågkommen.