5 tips för att ta med din cykel på planet

Författare Jiri Kaloc

Så du har bestämt dig för att ta med cykeln på semestern eller flyga till tävlingen du alltid drömt om. Men vet du vad som krävs för att transportera din cykel via flyg? Du behöver välja rätt flygbolag, plocka isär och packa din cykel, få rätt försäkring och hela tiden oroa dig över att din cykel kan ha blivit skadad under flygresan. Här är några tips som gör dig lite lugnare.

Välj flygbolag med omsorg

Reglerna för att resa med cykel varierar beroende på vilket flygbolag du väljer. Vissa flygbolag anser att cykeln räknas som extra bagage, medan andra ser dem som en separat kategori. Viktbegränsningarna varierar från 23 kg till 50 kg och priserna kan sträcka sig över 1600 kr. Vår sammanställning nedan vägleder dig bland de regler som gäller, men kontrollera alltid med ditt flygbolag eftersom regler och priser kan ändras över tid.

Packa din cykel säkert

De flesta flygbolag kräver att cyklar är packade i cykeltransportväskor för att kunna tas ombord. Hårda cykeltransportväskor erbjuder bästa möjliga skydd men är kostsamma, tunga och tar upp utrymme medans de mjuka är billigare, lätta i vikt och erbjuder fortfarande gott skydd. Välj det alternativ som passar din budget och hur ofta du flyger. Du kan alltid välja gratisalternativet kartong. 

Välj rätt typ av försäkring

Reseförsäkring kan bli något knepig när det gäller cykling. Du bör alltid läsa det finstilta. Ibland ingår cykling inom reseförsäkringen, men exkluderar tävlingar. Definitionen av en tävling är varje organiserad händelse där du får en sluttid, vilket skulle hindra dig från att delta i stort sett alla stora europeiska sportevenemang. Kontrollera även om det finns några restriktioner för tävlingarnas distanser. Om du ställer upp i ett långlopp, hjälper det dig inte att vara försäkrad för ett sprintlopp.

Reglerna för att ta med din cykel på flyget varierar mellan olika flygbolag

Undersök eventuella skador på din cykel

Se till att du noggrant går igenom din cykel innan den går genom tullen. Flygbolagets ansvar kan begränsas om du inte gör det. Var också noga med att få en skriftlig bekräftelse på eventuella skador från bagagehanterare. Vissa flygbolag ger dig 4 dagar att rapportera eventuella problem, men det är bättre att ta det säkra före det osäkra.

Posta din cykel istället

Om du flyger med ett dyrare flygbolag kan det vara bättre att posta din cykel separat. Fraktkostnader varierar men bör ligga under 700 kr i Europa. Tjänster som Parcel Hero eller Bag Solo är några av de bra alternativen att välja mellan.