Sykkellegender i utvikling: Hva vi har lært av Tour de France Femmes Avec Zwift

Av Megan Flottorp

Tour de France Femmes avec Zwift 2023 var et episk sykkelritt som kulminerte i en spennende 22,6 km lang individuell tempoetappe i Pau. Den siste etappen var, i likhet med resten av rittet, en sann test av syklistenes ferdigheter og utholdenhet, med en nådeløs stigning midt i ruten som ble avgjørende for utfallet av konkurransen.

Demi Vollering (SD Worx) startet etappen i gult etter å ha dominert lørdagens 7. etappe med målgang på toppen av den beryktede Col du Tourmalet. Hun avsluttet også etappen som årets vinner av Tour de France Femmes avec Zwift.

Og for en opplevelse det har vært! La oss se nærmere på noen av de viktigste erfaringene fra de siste åtte dagene med spennende sykling.

Demi Vollering er en kraft å regne med

Blant de bemerkelsesverdige syklistene som viste frem talentet sitt under årets Tour de France Femmes avec Zwift, skilte Demi Vollering fra SD Worx seg ut som en ustoppelig kraft.

Vollerings vei til seier var imidlertid ikke uten utfordringer. På den femte etappen til Albi ble hun straffet for å ha kjørt i slipstreaming bak lagets bil, noe som kostet henne verdifulle 20 sekunder. Dermed falt hun ned til sjuendeplass sammenlagt, 1 minutt og 3 sekunder bak lederen, Kopecky, og 12 sekunder bak de andre toppkonkurrentene i sammendraget.

Dette avskrekket imidlertid ikke Vollering. I klatringene i Pyreneene på den 7. etappen utløste hun sitt fulle potensial og demonstrerte sin stigende stjerne, og overgikk til og med sin rival, landsmann og tidligere lagkamerat Annemiek van Vleuten. Det avgjørende øyeblikket som befestet seieren hennes kom 5 km fra mål, da den tykke tåken innhyllet Pyreneene. På den bratteste delen av Col du Tourmalet gjorde Vollering et avgjørende rykk og akselererte vekk fra elitegruppen. Konkurrentene slet med å reagere, og hun forsvant inn i det dystre fjellandskapet og opparbeidet seg en uoverkommelig ledelse som til slutt skulle føre henne til triumf.

«Jeg kan fortsatt ikke tro det. Hardt arbeid, men det handler ikke bare om å jobbe hardt. Det er å tro på det. Det er så mye», sa Vollering etter målgang. «Til syvende og sist har du en drøm, og du jobber veldig hardt for den, men du holder deg selv litt rolig. Du må finne en god balanse i livet ditt, og hvordan du kan gjøre det. Finne en avslappet måte å gjøre alt dette på. I år føler jeg meg veldig stabil og trygg på det jeg holder på med. Det føles som om alt går opp i en høyere enhet. Det er en fantastisk sesong for meg», legger hun til.

SD Worx er laget å slå

Team SD Worx viste en dominerende oppvisning i styrke og strategi under Tour de France Femmes avec Zwift. Marlen Reusser, europamesteren på tempo, kompletterte Vollerings triumf med en kraftprestasjon på den individuelle tempoen i Pau. På den siste etappen feide laget over podiet og viste sin kollektive dominans.

Til tross for utfordringene, blant annet en krangel med rittkommisjonærene som førte til at Vollering ble straffet og sportsdirektør Danny Stam ble fjernet, var SD Worx standhaftige og fokuserte. De holdt den gule ledertrøyen gjennom hele rittet, etter å ha sikret seg den på den første etappen i Clermont Ferrand, og de vant fire av åtte etapper, inkludert den prestisjetunge individuelle tempoen.

SD Worx’ suksess i årets Tour de France Femmes avec Zwift har vakt både beundring og kritikk, og noen har kalt dem «arrogante». Likevel fortsetter laget å trosse kritikken. Som SD Worx’ sportsdirektør, Anna van der Breggen, uttrykker det: «Jeg ville også vært frustrert hvis jeg ikke var på laget som vinner hele tiden.»

Marlen Reusser er vår tempodronning.

Marlen Reusser viste seg å være Tour de France Femmes’ tempodronning, med sin fenomenale evne til å holde høy fart. Hun gikk inn i den avsluttende tempoen med presisjon og besluttsomhet, og ble den største favoritten med en fantastisk prestasjon. Til tross for at hun ikke fokuserte på sammenlagtkonkurransen gjennom hele uken, beholdt hun energireservene til det kritiske øyeblikket og viste sin allsidighet og ekspertise i tempodisiplinen. Sammen med Demi Vollerings sammenlagtseier fullførte hun helgens bemerkelsesverdige dobbeltseier for Team SD Worx.

Kasia Niewiadoma er fortsatt en sterk leksjon i stabilitet.

https://www.instagram.com/p/CvVRXANIScr/?ig_rid=d39d6582-793d-4f6e-b163-1f5ba2ba0803

Niewiadoma ble nok en gang nummer tre i sammendraget, og gikk også fra årets ritt som Queen of the Mountain. En svært velfortjent tittel etter hennes utrolige prestasjon på den 7. etappen, der hun imponerte alle ved å gripe muligheten til å blande seg inn i den harde kampen mellom Annemiek van Vleuten og Demi Vollering.

Niewiadoma kom inn på dronningetappen på femteplass, og med en imponerende prestasjon på Col d’Aspin-stigningen klatret hun opp til fjerdeplass i sammendraget. Hun ga seg imidlertid ikke med det, og siktet seg umiddelbart inn på å sikre seg en pallplass for andre år på rad. Niewiadoma demonstrerte eksepsjonelle utforkjøringsferdigheter og distanserte rivalene i utforkjøringen, utnyttet rivaliseringen og leverte den prestasjonen som skulle til for å gjøre henne til en av de mest suksessrike rytterne i årets ritt.

Annemiek van Vleuten overlater rittet til den neste generasjonen.

Mens den evigunge Annemiek van Vleuten hadde feiret seire i årets Vuelta Femenina og Giro Donne, bød Tour de France Femmes på en helt annen utfordring. Den individuelle tempoen rundt Pau ble et antiklimaks for van Vleuten, som tapte viktig tid og en plass på podiet. Til tross for skuffelsen er van Vleuten fortsatt en sterk og dyktig syklist, og konkurranseinstinktet hennes vil fortsette når hun sammen med Demi Vollering skal representere Nederland i landeveis-VM i Glasgow.

Kvinnefeltet mener alvor

Styrken i bredden i kvinnefeltet kom til syne under Tour de France Femmes avec Zwift 2023. Til tross for SD Worx’ dominans viste konkurransen det voksende talentet og konkurranseinstinktet blant rytterne. Totalt 123 av 154 syklister deltok i den avsluttende tempoen (sammenlignet med 109 av 144 i 2022), noe som understreker engasjementet og besluttsomheten til disse utøverne. De fem beste lå bare fem minutter fra hverandre, og ti ryttere kom i mål innen 10 minutter fra Vollering. Denne bemerkelsesverdige bredden og kvaliteten på konkurransen viser at kvinnesyklingen går en lysende fremtid i møte.

Vi avslutter derfor Tour de France Femmes avec Zwift 2023 fulle av håp og spenning. Det er også verdt å nevne at fokuset i mediedekningen, i motsetning til året før, ble flyttet fra gjennombruddet for kvinnesykling til selve kvaliteten og spenningen i rittet. Syklistenes engasjement og lidenskap skinte igjennom, noe som gjorde denne utgaven av Tour de France Femmes til en uforglemmelig opplevelse.

De endlige resultatene

Sammendraget

  1. Demi Vollering (SD Worx): 25:17:35
  2. Lotte Kopecky (SD Worx): +3:03
  3. Kasia Niewiadoma (Canyon//SRAM): +3:03
  4. Annemiek van Vleuten (Movistar): +3:59
  5. Juliet Labous (Team DSM-Firmenich): +4:48

Poengkonkurransen

  1. Lotte Kopecky (SD Worx): 243 points

Klatretrøyen

  1. Kasia Niewiadoma (Canyon//SRAM): 27 points

Ungdomstrøyen

  1. Cedrine Kerbaol (Ceratizit–WNT Pro Cycling): 25:30:02