5 beste råd for aspirerende livslange syklister

Av Jiri Kaloc

Har du eldre syklister i gruppen din som inspirerer deg? Lurer du på hvordan de holdt på med sporten så lenge? Hvis du ønsker å gi deg selv den beste sjansen til å bli en livslang syklist, følg disse fem rådene.

Elsk det  å gjøre like mye som det å oppnå

Å fullføre løp, slå personlige rekorder og vinne medaljer er prestasjoner som får mange syklister til å trene hardt. Dette kan være veldig spennende og givende mål, men de vil ikke opprettholde deg lenge. Tenk på en sport som er veldig kjedelig for deg. Er det golf? Bare tuller. Men uansett, forestill deg at du er så talentfull i den sporten at du kan bli verdensmester hvis du trente hardt. Hvor lenge ville du drevet med sporten? Jeg tipper på et par sesonger på det meste. Du vil vinne verdensmesterskapet, innløse noen få sjekker og deretter gjerne trekke deg tilbake for å sykle som du faktisk liker.

Poenget med dette eksemplet var å illustrere at hvis du liker å «gjøre», det vil si å sykle, trumfer det å være en mester. Hvis du kan gjøre de vanlige hverdagsturene morsomme og tilfredsstillende, kommer du aldri til å gi opp sykling, uansett medaljer, premier eller alder.

Oppsøk drevne og optimistiske mennesker

Det er et kjent sitat av Jim Rohn, en gründer, forfatter og motiverende foredragsholder, som oppsummerer dette emnet:

«Du er gjennomsnittet av de fem personene man tilbringer mest tid med.»

De fleste syklister som kjører gruppeturer vet at hvis du sykler med positive og motiverte mennesker, er det morsommere og det er mer sannsynlig at du kommer tilbake. Dessverre fungerer dette omvendt også. Negative mennesker kan også påvirke dine følelser og avgjørelser. De tror ikke på seg selv og klandrer alle andre for deres feil. Du er kanskje ikke sånn, men folk som dette vil til slutt trekke deg ned til sitt nivå, gitt nok tid.

Gjør en bevisst innsats for å forme gruppen din med sykkelvenner over tid. Invester tid i mennesker som er drevne og optimistiske. Gjør en innsats, det utgjør hele forskjellen.

Hvis vennene dine liker natur og eventyr, vis dem noen mytiske stigninger, vakre ruter og fantastisk natur, de vil kunne se om de begynner å sykle. © Profimedia

Hold deg til det grunnleggende

Det er tiltalende å hoppe på de siste trendene innen trening, restitusjon og ernæring. Problemet er ikke at de ikke fungerer. Det er det du gir opp ved å jage de marginale gevinstene. Hvis du gjør det grunnleggende riktig, får du omtrent 90 % av veien til ditt maksimale potensial. Mens profesjonelle idrettsutøvere må ta tak i de resterende 10% fordi levebrødet deres avhenger av det, trenger du ikke, kanskje til og med ikke burde det.

Det krever mye tid, planlegging og disiplin å holde seg til en solid treningsplan over en hel måned, eller si en hel sesong eller mange sesonger på rad. Hvis du bruker tid og oppmerksomhet på å jobbe med balansen mellom venstre og høyre pedal på toppen av det, kan du få 1 % ekstra. Men du vil sannsynligvis også gjøre feil i det grunnleggende fordi din viljestyrke og tid er begrenset. Og resultatet kan være å tape 10%. Hold ting enkelt i trening, restitusjon og kosthold. Prioriter grunnleggende fremfor marginale gevinster. Fortsett med det gjennom årene og tiårene, og du vil bli en bedre syklist med færre skader.

Vær stolt over din innsats og engasjement

Syklister som skryter kan være plagsomme og ender ofte opp med å ikke bli godt likt, og det er derfor mange syklister tar en selvironisk tone når de snakker om trening og prestasjoner. De bagatelliserer innsatsen de legger ned i sykling. Selv om dette kan være det tryggere valget sosialt, kan det skade deg fra et langsiktig synspunkt. Lær å være stolte av ditt engasjement for sykling uten å høres skrytende ut. Å bygge denne følelsen av stolthet i ditt eget hode over mange år vil styrke ditt forhold til sporten.

Fokuser på å fjerne barrierer

Du elsker å sykle, det er tydelig bare fra det faktum at du leser denne typen artikler på et nettsted som heter We Love Cycling. Du trenger ikke mye for å motivere deg til å sykle. Det du trenger er bare å fjerne hindringene som hindrer deg i å sykle.

Hvis du må kansellere mange turer på grunn av dårlig vær, skaff deg en smart innendørsrulle. Hvis du sliter med å finne tid til å sykle i løpet av arbeidsuken, kan du begynne å pendle på sykkelen. Hvis du sliter med kostholdet ditt, kvitt deg med all maten du har en tendens til å overspise. Skap et miljø der suksess er veldig enkelt.

Bevæpnet med disse fem rådene, vil du garantert holde deg på sporet for å være en livslang syklist. Det er ikke helt klart hvor mange år med sykling som kvalifiserer deg til den tittelen. Men sjekk tilbake når du føler at du har fortjent det og gi oss beskjed!