Hvordan perfeksjonisme kan ødelegge treningen din og hva du bør gjøre med det

Av Jiri Kaloc

Perfeksjonisme kan være et tveegget sverd når det kommer til sykkeltrening. På den ene siden kan det være en motiverende kraft som presser deg til å strebe etter din beste ytelse. På den annen side kan det føre til negative konsekvenser som hindrer din fremgang og din glede av sporten. Her er noen måter perfeksjonisme kan ødelegge sykkeltreningen din på, og hva du kan gjøre med det.

Hvordan vet du at du er en perfeksjonist?

Det kan være vanskelig å innse at du er en perfeksjonist. Det kan manifestere seg på forskjellige måter hos hver syklist. Her er en liste over atferd som kan hjelpe deg med å oppdage det. Hvis flere av de følgende tingene ringer, kan du ha en tendens til usunn perfeksjonisme.

  • Øke standarder så snart du når standarder du satte for deg selv
  • Å motta tilbakemeldinger eller kritikk fører til defensivitet
  • Utsetter ofte
  • Søker godkjenning fra andre
  • Føler på skyld veldig ofte
  • Å være svært kritisk til andre

Hvis du mistenker at du kan være en perfeksjonist, vær oppmerksom på at det ikke nødvendigvis er en dårlig ting. Noen mennesker med disse tendensene klarer dem slik at de ikke påvirker syklingen negativt. Mer vanlig resulterer perfeksjonisme i følgende problemer.

Frykt for å mislykkes

Perfeksjonister er ofte så fiksert på å nå sine mål at de blir redde for å mislykkes. Motvilje mot å ta utfordringer er en vanlig konsekvens av dette. Når noen søker perfeksjon, hindrer deres vilje til å akseptere noe mindre dem fra å ta risiko eller til og med prøve noen ting. Dette kan føre til mangel på glede i sykling, selvtillit og til og med angst.

Frykt for å mislykkes kan påvirke treningen din betydelig. © Profimedia

Økt sannsynlighet for å mislykkes

Perfeksjonister gir ikke seg selv nok muligheter til å lykkes. Tendensen til å unngå hendelser der sannsynligheten for feil er moderat til høy reduserer det totale antallet forsøk. Dette er et stort problem når det kommer til sykling. Det krever prøving og feiling for å lære å fullføre et utfordrende løp, det krever erfaring i løp for å begynne å vinne. Å redusere antall forsøk betyr at perfeksjonister reduserer sjansene for å lykkes.

Overtrening og skade

Behovet for å hele tiden presse deg selv til det ytterste og utover resulterer ofte i overtrening eller utbrenthet når det ikke håndteres riktig. Det kan også føre til økt frekvens av skader. Kroppen kan rett og slett ikke konsekvent oppnå den perfeksjonen som sinnet tenker på.

Perfekte treningsøkter og løp eksisterer ikke

For å bekjempe perfeksjonisme hjelper det å jobbe med en coach. En god trener kan være krevende på trening mens han forklarer at de ikke forventer perfekte resultater. De kan bruke sin erfaring til å vise deg at perfekte treningsøkter ikke eksisterer, og heller ikke perfekte løp, måter å spise, drikke eller sove på.

Hvis du ikke har muligheten til å få en trener, fokuser på å endre én ting i din tilnærming til sykkeltrening. Bare fortsett å prøve! Øv deg på å komme til kort, og utsett deg selv for ufullkomne forhold. Snakk med andre syklister og lær om deres kamp for å forbedre seg. Og bare fortsett å dukke opp.

Fokuser på å være perfekt til noe, ikke alt

Hvis innsatsen din for å håndtere perfeksjonisme ikke er vellykket, kan du ta det på en annen måte. Prøv bevisst å sikte på perfeksjon i noe veldig smalt og spesifikt. Det kan være å få hydrering helt riktig gjennom dagen, sette opp sovemiljøet ditt for best mulig restitusjon, eller å holde sykkelen perfekt vedlikeholdt for hver tur. Å ha et utløp for din perfeksjon kan hjelpe deg med å lette opp i andre aspekter av sykling.

Husk at sykkeltrening skal være hyggelig og givende. Ved å bekjempe perfeksjonisme og fokusere på fremgang og forbedring, kan du utvikle et sunnere forhold til sporten og nå dine mål på en bærekraftig måte.