Trening hjemme – Hvordan organisere seg

Av Jiri Kaloc

Det å ha et bra oppsett for trening hjemme kan føre til at man faktisk får trent hjemme. Et slikt oppsett kan være fint å ha enten det er dårlig vær ute, vinter eller en slik som verden er oppe i nå. I denne artikkelen vil vi se nærmere på hvordan man kan organisere seg for å få trent hjemme.  

Velg en rulle

Dette er det viktigste utstyret i tillegg til sykkelen for en syklist, når det kommer til trening hjemme. Hvis du ikke har en rulle fra før, burde du følge ekstra godt med nå. Det er gode muligheter for alle, uansett budsjett!

 

Fastrulle

Dette er den vanligste typen rulle. Her kan man få den billigste rullen til en tusenlapp og helt opp i mot 20 tusen. Måten en slik rulle funker på er at man fester den bakre delen av sykkelen på rulla.Jo mer man betaler for rullen, jo mer realistisk og presis blir rullen i forhold til virkelig sykling. De billigste rullene har et motstandshjul som festes rett på dekket til sykkelen. Dette kan skape en ganske så høy og irriterende lyd, men disse rullene fungerer fortsatt veldig bra. I den siste tiden har det kommet nye ruller der man tar av bakhjulet på sykkelen, for deretter å feste sykkelen direkte på rullen. På disse rullene er det montert på en kassett slik at rullen fungerer som sykkelens bakhjul. Denne løsningen gir en enda bedre presisjon på motstanden, og de er mer stillegående enn den litt eldre varianten. Disse rullene er i tillegg digitale, som gjør at man kan koble dem opp til dataen og få simulert motstand fra forskjellige programvarer som Zwift, Sufferfest, becool etc.

Balanserulle

Denne varianten krever en god balanse, da man ikke sitter fast i rullen. Balanserullen skaper en mer realistisk følelse av å sykle, men kan være vanskelig å bruke de nybegynnere. Et par fordeler med balanseruller er at de ofte er mye billigere enn fastrullene. I tillegg er de lettere å oppbevare og å ta med seg steder. En ulempe er at ofte ikke er kompatible med data, som gjør at man ikke kan få simulerte økter med varierende motstand.

Smartsykkel

Dette er løsningen for de ivrigste. Nå er det mulig å kjøpe en high-tech smart sykkel som kun er designet for innendørs sykling. Denne type sykkel kan måle alle mulige ting, slik som kraft, kadens, puls, analysere tråkket og mye mer. Under ser man et eksempel på en type smartsykkel som leveres av produsenten Wahoo.

Gjør tilbehøret klart

Når man har funnet en god plass til treningsutstyret sitt, så er det viktig å gjøre alt klart før man starter. På denne måten slipper man at treneingsøkten blir forstyrret fordi man har gjort for dårlige forberedelser. Pass på at sykkelen er helt riktig innstilt. Dette er svært viktig med innendørs sykling, fordi man sitter mye mer i ro og i samme posisjon enn man gjør ute. Når dette er klart, så kan vi ta for oss resten av hva som trengs:

En vifte – En vifte som skaper litt bevegelse i luften og som blåser litt kald vind i fjeset er aldri feil å ha. Det er lite som er så irriterende som et ansikt med rennende svette som man må tørke bort hver 5. sekund. For de som har lyst til å være enda mer forberedt, så kan det være en ide å sette opp flere vifter for å skape et enda bedre inneklima for treningen.

En gulvmatte – Denne vil redde gulvet fra svetten man produserer og som vil ende på gulvet. Matten vil også fungere litt som en støydemper slik at man ikke plager naboen mer enn nødvendig.

Et håndkle – Håndklet kommer svært godt med, spesielt hvis man kjører en hard økt som vil føre til større svetteproduksjon i spesielt ansiktet. For å sikre seg enda bedre mot svetten kan man også benytte seg av et svettebånd.

Et stativ til data/iPad – Et stativ til daten eller iPaden kan komme godt med hvis man ønsker å ha litt underholdning til treningen. Det kan også komme godt med hvis man ønsker å ha tilgang på mat og drikke som man har forberedt før økten.

Mat og drikke – Når man sykler og spesielt inne der temperaturen ofte kan bli høy er det viktig å fylle på med væske. Er det en rolig og kort økt holder det med vann. Er det en lengre og hard økt kan det være smart med noe saft eller sportsdrikk. I tillegg kan en brødskive eller noen barer være smart å ha tilgjengelig hvis økten blir land.

 

Litt inspirasjon eller underholdning kan være smart!

Den siste brikken til et bra treningsoppsett hjemme er noe som kan inspirere deg eller holde deg underholdt under treningen. For noen kan et bilde av noe inspirerende være nok, eller en reprise fra et sykkelritt på TV. Noen liker å se ut av vinduet og høre på musikk eller podcast, og noen foretrekker favoritt serien på Netflix. Uansett hva man liker så kan dette være med på å skape en enda bedre trening hjemme!