Kraft-til-vekt forhold – Hvordan kalkuleres den?

Av Jiri Kaloc

Weight-to-power-ratio, PWR (Kraft-til-vekt-forholdet) er et vanlig begrep i sykkelverdenen. Vet du hvordan den beregnes og hva resultatet betyr? I denne artikkelen vil man lære hvordan man skal finne sitt kraft-til-vekt-forhold.

Sykling er en sport der mengden kraft du kan generere med beina vil påvirker hvor raskt du vil bevege deg fremover. Selv om teorien er grei, er det ikke alltid den med høyes kraft som sykler fortest. Ta to syklister, den ene kan produsere 250 watt (W) og den andre 240W. Hvem ville komme først til toppen av Alpe d’Huez hvis de syklet mot hverandre? Det burde være 250W-personen, ikke sant? Ikke hvis den veier 100 kg og den andre bare 65 kg. Store syklister vil naturlig produsere mere kraft enn mindre syklister, men de store syklistene må også få med seg vekten oppover. Derfor er kraft-til-vekt-forholdet nyttig for å estimere hvordan syklister vil prestere under virkelige forhold.

Romain Bardet during the Tour de France 2016. © Profimedia, AFP

En enkel formel for å kalkulere kraft-til-vekt-forholdet

Kraft-til-vekt-forholdet er vanligvis beregnet i watt per kilo. Det man trenger å gjøre er å dele sitt maksimale kraft uttak i watt på kroppsvekten i kg.

PWR = max power (W) / body weight (kg)

For eksempel, en rytter på 80 kilo med et maksimalt kraft uttak på 280 watt. Har en kalkulert kraft-til-vekt-forhold på 3,5 watt per kilo, eller 3,5 W/Kg. Det forklares også ofte som 3,5W.kg-1.

Kraft-til-vekt-forholdet er tidsbestemt

Det er viktig å huske at forholdet mellom kraft-til-vekt ikke er en statisk verdi, men en verdi som varierer i forhold til tiden. Hvis en rytteren kan opprettholde 280W i 60 minutter, tilsvarer PWR på 3,5 W/kg i 60 minuttene. I 30 minutter kan PWR-en være 4W/kg og kanskje til og med 4,5W/kg i 15 minutter.

Test din egen watt

Som forklart, trenger man to tall for å beregne egen PWR – vekt og watt (kraft). Vektdelen er enkel, der kan man bruke hvilken som helst baderomsvekt, og resultatene vil sannsynligvis være nøyaktige nok. Det andre tallet krever en måling av kraften (watt). For å få det tallet, trenger man en sykkel med en pålitelig kraftmåler. Kraftmålere finnes i mange varianter, i pedaler, i pedalarmer eller i baknavet. Målerne er ofte dyre, så hvis man ikke ønsker å investere i en måler kan man prøve å finne et treningsstudio som har kraftmåleren på spinningssyklene sine.

For å måle sin maksimale kraft på en riktig måte, må man starte med en god oppvarming på 10-15 minutter med et par drag, etterfulgt av et par minutter hvile. Deretter skal man prøve å holde så høy som mulig kraft i 20 minutter. Gjennomsnittskraft i disse 20 minuttene gir en pålitelig verdi som man kan bruke videre for å regne ut PWR. Estimert kraft for 1 tim (60 minutter) vil være omtrent 5-10% lavere. Det vil si hvis man klarer å opprettholde 295 watt i 20 minutter, så vil PWR for 1 time være på ca. 280 watt.