Verdens største sykkelgarasje

Av Frantiska Blazkova

Nederlenderen har utkonkurrert Tokyo, og bygd verdens største sykkelgarasje. Den store garasjen finner man i den Nederlandske byen Utrecht.

Sykkelgarasjen har en kapasitet til 12 656 sykler, inkludert 480 plasser for atypiske sykler som transportsykler, tandem etc. Sykkelgarasjen som var størst helt til Nederlenderne bygde i Utrecht har en kapasitet på 9400 færre sykler, og ligger i Tokyo Japan. Konstruksjonen og byggeprosessen for den nye gigantiske sykkelgarasjen var svært krevende, og det tok 5 år og 30 millioner euro for å ferdigstille prosjektet. Garasjen ligger i forbindelse med en stor togstasjon, og for og ikke påvirke trafikken på stasjonen ble byggingen delt i tre faser. Den første fasen av prosjektet åpnet i 2017 med plass til 6000 sykler, og etter ferdigstillingen ble dette tallet mer en doblet.

Det tok nesten 5 år å bygge garasjen. © Profimedia, Avalon Editorial, Wang Yanan

Sykkelgarasjen i Tokyo ligger også i forbindelse med en tog stasjon, Kasai station. Her er det et system der sykkelen din blir heist ned og oppbevart i dype sjakter. Fordelen med en slik løsning er at syklene er umulige å stjele. Løsningen i Nederland er ikke like høyteknologisk som i Japan, men her kan du fysisk sykle inn i garasjen på egne oppmerkede sykkelstier.

Syklister med en funksjonshemning eller syklister som har betalt ekstra får tilgang til de nærmeste parkeringene. De første 24 timene er gratis, og videre koster de neste 24 timene kun 1,25 euro (12,4 kr). For å hjelpe syklistene med å finne frem inne i garasjen er hver seksjon markert med et stort nummer, og opptatte plasser er markert.

På stolpen kan man se en indikasjon på hvor mange plasser som er ledige  © Profimedia, AFP, Abdullah Asiran

Hele garasjen er designet med tanke på sikkerhet og trygghet for forbrukerne,  slik alle føler seg trygge. Lindwien van Kessel jobber for selskapet ProRail som har vært med på å finansiere prosjektet, hun sier: «Det er lyst over alt, og de forskjellige seksjonene er byd slik at man har god oversikt. I tillegg er hele garasjen videoovervåket og det er vakter som jobber på stedet. Dette gjør at jeg som kvinne fint kan hente sykkelen min 22:00 på kvelden uten å føle meg utrygg.»

I tillegg til å være en stor sykkelgarasje er det også bygd en sykkelsti som går igjennnom hele garasjen. Denne kan brukes av alle, uansett om du ikke skal benytte deg av parkeringsmulighetene.

Selv om Utrecht nylig ferdigstilte sykkelgarasjen, ser de fortsatt på muligheter for å øke kapasiteten til anlegget. %3% av alle som tar toget fra stasjonen kommer på sykkel, noe som gjør at etterspørselen for sykkelparkering ikke blir noe mindre med tiden.

Det er utrolig spennende å se hva Utrecht har fått til, og vi håper flere store byer får på plass et lignende tilbud!