Masse sterke prestasjoner av Norge i EM landevei

Av We Love Cycling

Det har vært noen spennende og innholdsrike dager i årets EM landevei. Under er en kort oppsummering fra de enkelte klassene hentet fra Norges Cykleforbund.

Først ut var tempo for kvinner junior, der kun Amalie Christensen fra Lillehammer CK deltok. Det ble en god 14. plass i EM-debuten, og det var kun få sekunder opp til topp 10.

Herrer junior hadde forhåpninger om å kjempe om medaljene på juniorenes temporitt. Per Strand Hagenes kjørte en solid tempo, og ble til slutt nr. 6, kun 10 sekunder opp til bronseplassen. Det ble dobbeltseier for Belgia der Alec Segaert tok gull 5 sekunder foran landsmannen Cian Uijtdebroeks og fransk bronse til Eddy Le Huitouze.

Det ble sølvmedalje til Norge på temporittene for U23 og eliteklassene. Søren Wærenskjold åpnet sterkt og hadde nest beste tid halvveis. Han klarte ikke å ta inn på ledende danske Johan Price Pejtersen, som ledet fra start til mål og tok hjem gullet. En meget flott prestasjon av Søren som var godt fornøyd med medaljen og som nå ser frem mot VM tempoen som er innen kort tid.

I klassen U23 kvinner, ble Elise Marie Olsen vår fremste rytter med en 12. plass, kun sekunder opp til 7. plassen. Anne Dorthe Ysland ble nr. 14.

Norsk mester Katrine Aalerud gjennomførte en godkjent tempo, og ble nr. 16 i eliteklassen.

2021 UEC Road European Championships – Trento – TT 22,5 km – 09/09/2021 – – photo Dario Belingheri/BettiniPhoto©2021

U23 klassen for kvinner ble det en tøff dag, men Anne Dorthe Ysland, Amalie Lutro og Tiril Jørgensen klarte å henge på, helt til tempoet ble litt for raskt mot slutten. Anne Dorthe ble nr. 17, Amalie nr. 25 og Tiril nr. 30. Magdalena Lind, Mari Hole Mohr og Elise Marie Olsen fullførte ikke. Det var 31 ryttere som kom til mål og over 50 ryttere som ikke fullførte.

Det ble også en tøff dag for Equinor landslaget kvinner junior på EM fellesstarten. Det ble kjørt hardt fra start og flere ble kjørt av i bakken på første runde. Camilla Rånes Bye var uheldig i en velt, men kom seg raskt på sykkelen igjen. Oda LaForce klarte å henge med til 4. runde. 32 av 90 kom i mål. Amalie Christensen og Victoria Fløysvik ble hektet av i 2. runde. Jentene gjorde sitt beste for å holde med feltet, men det ble for tøft i dag.

U23 gutta hadde store ambisjoner om topp plasseringer, men det ble en litt skuffende dag. Tobias Halland Johannessen som var vårt største medaljehåp veltet tidlig i løpet, kom seg tilbake, men etter tre runder måtte han gi seg på grunn av et kne som ikke spilte på lag. Spania satt opp et høyt tempo direkte fra start og dette var vi fornøyde med. Men når vi kom inn i finalen så var det kun Martin Bugge Urianstad og Idar Andersen av de norske som var med i et sterkt redusert felt. Idar ofret seg for Martin i siste klatringen, men han klarte akkurat ikke å følge når 7 ryttere slet seg løs. Martin spurtet inn til en 16. plass. Seier til Belgiske Thibau Nys med Filippo Baroncini ITA på sølvplass og spanske Juan Ayuso tok bronse.

I Elite damer klarte Katrine Aalerud  og Mie Bjørndal Ottestad å henge på lenge. Katrine ble nr. 22. 2,29 bak vinner Ellen van Dijk fra Nederland. Mie kom i mål på 29. plass. Ingvild Gåskjenn og Ingrid Lorvik måtte stå av.

Det ble et spennende ritt i eliteklassen for menn på siste dag i EM. Det ble flere forsøk på brudd underveis, og halvveis fikk Sonny Colbrelli (Italia), Remco Evenpoel (Belgia) og Benoit Conefroy (Frankrike) dannet en trio som fikk 1,5 minutts forsprang. Pogacar, Campenaerts, Trentin, Padun og vår egen Markus Hoelgaard jaktet teten, men kom ikke helt på skuddhold. Colbrelli og Evenepol holdt inn og det ble en spurt som italieneren vant. Conefroy ble litt bakpå, men klarte å karre til seg bronsen. Markus Hoelgaard fikk en fantastisk 7. plass i spurten i 5-mannsgruppa, som klarte å holde unna for hovedfeltet.

Det var en tøff dag også for eliten. Av 150 ryttere var det kun 31 som fullførte. Odd Christian Eiking ble nr. 23. Alexander Kristoff, Sven Erik Bystrøm, Kristian Aasvold og Andreas Leknessund fullførte ikke.

Dette var Italias fjerde gull på rad i eliteklassen for menn, og publikummet i Trento var i ekstase over å få nok en Europamester, og det på hjemmebane.