Bli en Strava kunstner som kanadiske Stephen Lund

Av Adam Marsal

Mens noen tegner på et ark med en penn, så er det noen som setter seg på sykkelen for å tegne med GPS koordinater på et kart. 

Stephen Lund fra Victoria, British Columbia er en GPS kunstner. Han lager kunst med hjelp av sykkelen og en GPS. Lund planlegger på forhånd hvor han skal sykle, og med hjelp av GPS sporet GPSen lager dannes kunstverkene på kartet.

Lunds største tegning er havfruen (bildet under), der han måtte sykle over 220 km for å fullføre tegningen.

Lund legger masse tid og flere hundre kilometre for å lage bildene sine. Hans mest kjente bilder i tillegg til havfruen er «the giant giraffe», T-Rex, Darth Vader, en stegosaurus og en vaskebjørn.

På to år har lund syklet over 23 000 km, på jakt etter sine kunstverker. Denne avstanden er i seg selv imponerende, og det blir ikke noe mindre imponerende at han klarer å skape kunst med hjelp av GPS sporet fra turene.

Et kunstverk vi i WeLoveCycling liker godt er et portrett av Ninja Turtle «Michelangel av Cycleangelo.» Bildet ble laget på en 107 km lang tur med en gjennomsnittsfart på 26 km/h! Lund sykler i snitt 70 km daglig, noe som gjør at antall bilder øker fort på Strava brukeren hans.

Hvor får egentlig Lund inspirasjonen fra? I følge han selv blir motivene til når han ser på kartet. Han forteller også at han ofte så på skyene som liten og fantaserte hva han så. Dette har han tatt med seg videre, men nå er skyene og himmelen byttet ut med kart og GPS. Når Lund planlegger en ny rute prøver han å lage den sammenhengende. Han forteller at det er mulig å skru av GPSen, for deretter å flytte seg til et nytt sted og skru den på igjen. Dette trikset prøver Lund å bruke minst mulig, da han foretrekker å tegne med en lang sammenhengende strek.

Lund er ikke den eneste syklisten som benytter seg av GPS for å danne mønstre på kartet. Det største bildet som har blitt lagd på denne måten er det japanske Yasushi Takahashi som står for (bilde over) Takahashi reiste til sammen 7163,7 km over hele Japan, og ruten han reiste dannet teksten «Marry me» på kartet. Vi vet ikke hvordan frieriet gikk, men vi håper for Takahashi sin skyld at han fikk et ja for innsatsen han la ned. I motsetning til Lund brukte Takahashi også andre transportformer enn sykkel.

Som du ser finnes det mange muligheter å lage kunst på. Dra ut å lag et kunstverk du også, hvis du ikke har noen planer!