Hvordan sykkelen påvirker den Indiske økonomien

Av Siegfried Mortkowitz

I følge Hindu Business Line var det fra 2018 90 sykler i India for hver 1000 innbyggere. Det høres ikke ut som mye, og det er det ikke. Til sammenligning har Kina 149 sykler per promille, og Nederland har ikke mindre enn 23 millioner sykler for befolkningen på 17 millioner.

En rapport fra Energy and Resources Institute i 2018 konkluderte med at denne relativt lave bruken av sykkelen i India skader landets økonomi og befolkningens helse og velstand.

Rapporten siterer en Bloomberg-studie, som fant at husholdninger i middelklassen i India bruker ikke mindre enn 73% av deres daglige inntekt for å kjøpe en gallon (3,76 l) bensin til sine to- og firehjuls motoriserte kjøretøy. For å sette de potensielle besparelsene på sykkelbruk i antall, henviser rapporten til en studie fra European Cyclists ‘Federation, som anslår at å erstatte bare en tredjedel av de korte bilturene (8 km og mindre) i EU med sykler, kan resultere i en årlige drivstoffbesparelser på 28 milliarder euro.

Den relativt lave bruken av sykkelen i India skader landets økonomi © SHIGEMITSU TAKAHASHI / Alamy / Alamy / Profimedia

Enda viktigere kan en økt bruk av sykkelen (som vi vet) resultere i bedre helse. Dette gjelder spesielt i reduksjon av ikke-smittsomme sykdommer (NCD), som diabetes og hjerte- og karsykdommer (CVD). NCD-er generelt ansvarlig for 60% av dødsfallene i India, og CVD-er og diabetes forårsaker henholdsvis 44% og 3% av disse dødelighetene. På grunn av fysisk inaktivitet lider mer enn 63 millioner indianere i dag av diabetes type 2.

Dette skaper en enorm økonomisk belastning, både for den enkelte og for økonomien når det gjelder medisinske utgifter og tapt produktivitet. World Economic Forum og Harvard School of Public Health har anslått at India vil pådra seg et økonomisk tap på 4,58 billioner dollar (4,13 billioner euro) for perioden 2012–2030 på grunn av utbredelsen av NCD-er.

Ikke alle i India eier et motorisert kjøretøy. En tredjedel av landets arbeidskraft går til jobben. Rundt 31% av disse menneskene foretar en gjennomsnittlig tur til fots på 3,5 km, mens drøyt en fjerdedel går i gjennomsnitt 8 km for å komme seg til arbeidsstedet. De fleste av disse menneskene er ufaglærte og fattige.

En rickshaw og en sykkel på gata i Calcutta, India. © Gil Chamberland / AFP / Profimedia

Ifølge estimater kan det å gi sykler til ufaglærte i India legge til 23 millioner tilleggstimer i året til økonomien, noe som resulterer i økt årlig produktivitet anslått til 112 milliarder indiske rupier (13,9 milliarder nok).

Dessverre har den indiske regjeringen nylig økt avgiftene på sykkelsalg, noe som gjør dem enda vanskeligere å kjøpe for de som trenger dem mest. For øyeblikket må kjøpere av sykler betale avgifter på rundt 12%, inkludert lokale omsetningsavgifter på mellom 5 og 7%. I tillegg har landet ingen reell sykkelinfrastruktur, noe som gjør sykling til en av de farligste transportmulighetene.