Hvordan er det å sykle på månen?

Av Siegfried Mortkowitz

La oss si at du nettopp har bestilt en billett for en to ukersferie på Månen, eller på Mars.  Du vil bruke litt av fritiden din på reisen – når du ikke spiser, leser eller svømmer på å sykle. Det er første gang du er på månen, så du er ikke sikker på om det er mulig å sykle der. Denne usikkerheten har du fordi sykkelen, som alle transportmidler på jorden er avhenger av tyngdekraften for å fungere. 

I følge professor Andy Ruina: «En sykkel er mulig å kontrollere på grunn av tyngdekraften. Uten tyngdekraften kan man ikke styre retningen med å lene seg inn mot svingen eller svinge uavhengig av hverandre.»

Dr. Ruina og teamet hans med forskere bygde en fjærbelastet sykkel med fire hjul som gjorde det mulig for ryttere å lene seg uten å velte. Forskerne simulerte et miljø med null tyngdekraft der hjulene på sykkelen ble trukket ned mot overflaten med hjelp av magneter. Som illustrert i videoen nedenfor kunne syklisten lene seg inn i en sving, men ikke i stand til å styre.

Problemet for astronauter (eller turister) er at tyngdekraften på Mars bare er 38 prosent av den det er på Jorden. På Månen er tyngdekraften på bare 16,7 prosent eller 1/6 av jorden. Selv om problemene ikke vil være så alvorlige som i et miljø uten tyngdekraft, er det tydelig at en standard «jordsykkel» ikke ville fungere i slike miljøer med lav tyngdekraft uten vesentlige endringer.

Fra et praktisk perspektiv kan en funksjonell «månesykkel» være et fornuftig transportmiddel for astronauter som utforsker andre planeter, siden det vil spare drivstoff og samtidig gi trening.

Det er ikke overraskende at NASA ville være interessert i å løse problemet med å bruke en sykkel under lave tyngdekraften. En løsning NASA har sett på er HyperBike. HyperBike er en slags sykkel som er funnet opp av Curtis DeForest.  Sykkelen er bygg opp med 64 tommer (162,5 cm) store hjul, og tyngdepunktet til sykkelen ligger i akslingen mellom de stor hjulene. Dette gire en ekstremt stor stabilitet som ville gjort det mulig å sykle steder med lavere tyngdekraft enn vi har her på jorden.