Halvparten av alle eliteutøvere sliter med tennene

Av Jiri Kaloc

Ny reserch viser at en stor gruppe med elite utøvere i forskjellige idretter sliter med dårlig tannhelse. Det er lett å tenke at dette skyldes for dårlig og uregelmessig tannpuss, men den samme researchen viser at disse utøverne pusser tennene to ganger om dagen! Så hva er årsaken?

Forskere fra Universitetet London Eastman Dental Institute gjennomførte en undersøkelse på 352 kvinnelige og mannlige elite utøvere, fra 11 forskjellige idretter inkludert sykkel. Det ble gjennomført en tannsjekk for å sjekke tilstanden på tenner, tannkjøtt, samt syreskader. I tillegg ble det karlagt rutinene de forskjellige utøverne hadde når det gjalt tannstell.

© Profimedia

49,1 % hadde ubehandlet tannråte

Undersøkelsene viste at 49,1% av utøverne hadde ubehandlet tannråte, og at flesteparten hadde tegn til betennelser i tannkjøttet. Rundt 32% av utøverne rapporterte at tannhelsen hadde negativ innvirkning på treningen og prestasjonene. Dette er høye tall, men det som var enda mer skremmende var når forskerne fikk høre om rutinene utøverne hadde på tannstellet.

94 % pusset tennene minst to ganger om dagen

Studien fant ut at utøverne hadde gode rutiner på tannstellet. 94% pusset tennene to ganger om dagen, og 44% brukte tanntråd regelmessig. Dette er svært mye bedre enn den vanlige befolkningen, der 75% pusser tenne to ganger daglig og 21% bruker tanntråd. Hvorfor får utøverne så dårlig tenner?

© Luk BENIES / AFP / Profimedia

Høyt forbruk av sukkerholdig drikke, barer og gels er problemet

Undersøkelsen fant ut at 87% av utøverne regelmessig brukte sportsdrikke, 59% brukte sportsbarer og 70% brukte energigels. Alle disse produktene brukes for å kunne prestere bedre, men alle produktene er kjent for å være dårlig for tennene. «Vi fant ut at flesteparten av utøverne hadde en god rutine på tannstellet med å pusse tenne to ganger om dagen, jevnlig besøk hos tannlegen, ingen røyking og sunt kosthold. Sett bort i fra dette, så bruker disse utøverne sportsdrikke, energibarer, energigels jevnlig under trening og konkurranse. Sukkerinnholdet i disse produktene er justert for at utøverne skal prestere best mulig, uten å ta hensyn til tennene. Sukkeret i sportsproduktene øker sannsynligheten for tannråte og sannsynligheten for syreskader på tennene, og dette er nok årsaken til at utøverne har problemer med tennene» sier forsker Dr. Julie Gallagher.

Hva kan utøverne gjøre? 

Forskerne foreslår at utøverne blir enda flinkere med tannstellet, og at de burde kutte ned på sukkerholdige sportsprodukter. «Utøvere var villige til å gjøre endringer for å bedre tannhelsen. Flittigere bruk av munnskyll, fluor, samt oftere besøk hos tannlegen og mindre bruk av sportsprodukter skulle prioriteres» Sier Dr. Gallagher.

Forskerteamet er allerede i gang med en ny studie sammen de samme utøverne for å sjekke om tiltakene kan være med på å bedre tannhelsen. Hvordan er tannhelsen din? Kanskje du også burde gjøre tiltak for å bedre tannhelsen?