Visste du at vi har en unik sykkelheis i Trondheim?

Av Angie Ng

Trondheim er den eneste byen i verdens som har en slik sykkelheis. Heisen dytter syklister opp den 130 meter lange Brubakken i en hastighet på mellom 1,5-2 meter i sekundet. 

Heisen ble satt opp tilbake i 1993 og var i drift helt fram til 2012, før den ble oppgradert. I denne perioden ble heisen brukt av mer enn 200 000 syklister, uten en eneste ulykke. Etter oppgraderingen ble heisen kjent som CycloCable®. Den kan frakte 300 syklister i timen, og 5 syklister samtidig (en og en).

Hvordan funker egentlig heisen? Heisen er lagd med 11 fotplater som er festet til en wirer, og kan sammenlignes litt med en skiheis. Syklisten plasserer det ene benet på fotplaten, for så å lene all vekt på foten som står på heisen, så fikser heisen resten. Det er ikke bare syklister som kan bruke heisen, men også de som er på sparksykler eller som går med barnevogn.

Vi anbefaler å sjekke ut CycloCable neste gang man er Trondheim!