Hvor fort går det egentlig an å sykle?

Av Siegfried Mortkowitz

Har du noen gang syklet så fort som du pleier å kjøre bil? Fartsfølelsen man får på en sykkel til sammenligning med i en bil er helt forskjellig. I Norge er den høyeste fartsgrensen på motorveien 110 km/t, men se for deg at du kjører over dobbelt så fort på en sykkel!

Den britiske arkitekten Neil Cambell satte nye verdensrekord for menn i hastighet på en sykkel 17. august på 280 km/t!! Rekorden ble satt på en rullebane i North Yorkshire, og Cambell benyttet seg av en spesiallaget sykkel for anledningen. Moss bikes som lagde rekord-sykkelen brukte deler fra en motorcross sykkel, samt spesialdeler laget i 3D-printer for å lage en raskes mulig sykkel.

Cambell kom opp i denne høye hastigheten med hjelp av motoropes fra en bil. Han ble først trukket opp til den høye hastigheten av bilen, før han slapp taket og fullførte resten på egen maskin. Bak på bilen som ble brukt i rekordforsøket var det festet en boks, slik at Cambell kunne utnytte dragsuget bak bilen. Cambell benyttet seg ikke av en fallskjerm for å senke farten etter, men han brukte til gjengjeld en «kangaroo» drakt. Dette er en drakt som blåser seg opp og fungerer som en slags airbag hvis han skulle krasjet.

Dette er ikke første gang Cambell setter fartsrekorder på en sykkel. I 2018 satte han Europeisk rekord i motorpes bak en bil med en hastighet på 239.8 km/t. Etter rekorden sa Cambell til media at han allerede forbedret seg på en ny rekord på 220 mp/h, som tilsvarer 354 km/t! En slik hastighet krever nøye planlegging, og det er ikke hvor som helst i verden en slik hastighet kan gjennomføres. Planen til Cambell og teamet hans er å gjennomføre rekordforsøket på den kjente Bonneville salt flaten i Utah i 2020. Hvis Cambell når den magiske 220 mp/h grensen kan han smykke seg med verdensrekorden, men enn så lenge må han se seg slått av en dame.

Det er den tidligere Amerikanske terreng- og banesyklisten Denise Mueller-Koronek som sitter med dagens verdensrekord. Rekorden er på 296.009 km/h og ble satt på en spesiallaget karbonsykkel fra KHS i september 2018. Verdensrekorden ble selvfølgelig satt på Bonneville salt flaten, slik som mange andre fartsrekorder.

Verdensrekorden til Mueller-Koronek ble satt med hjelp fra en modifisert dragracerbil på 1000 hestekrefter. Den samme bilen ble brukt under den forrige verdensrekorden, satt av Fred Rompelberg på 268.831 km/t i 1995.

I tillegg til bilen som blir brukt i en slik rekord er sykkelen svært viktig. Mueller-Koronek rekordsykkel ble laget av produsenten KHS Bicycles. Det ble utviklet en spesiallaget karbonramme med 17″ motorsykkelhjul for å holde sykkelen stabil i en så høy hastighet. I tillegg ble det montert en dempergaffel for å absorbere vibrasjonene som oppstår i høy hastighet. Når man skal sykle så fort må sykkelen gires ekstremt mye tyngre enn en vanlig sykkel. Mueller-Koronek ble dratt opp til den høye hastigheten, før hun ble løsnet og syklet av egen maskin. Rekorden til Mueller-Koronek er fortsatt gjeldene, så får vi vente å se om Cambell eller noen andre klarer å slå hun.

Den første registrerte fartsrekorden på sykkel ble satt av amerikaneren Charlie Murphy tilbake i 1899. Murphy brukte dragsuget bak et damptog, og klokket inn 96.56 km/t som er ekstremt imponerende på det tidspunktet. For at Murphy skulle kunne sykle bak toget ble 1 mile (1,61 km) med jernbane dekket med treplater mellom skinnene. Siden Murphys prestasjon har fartsrekorden blitt slått 10 ganger i Europa og USA.

Charlie Murphy i New York City sitt politi monofly i 1914.