Jenny Rissveds klar för OS i Tokyo

Författare We Love Cycling

Efter en snårig uttagningsprocess kvalade Jenny Rissveds tillslut till OS i Tokyo. Nu har Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) också tagit det formella beslutet om ett sommar-OS för den regerande olympiska mästarinnan. 

Sveriges starkast lysande MTB-stjärna Jenny Rissveds är sedan en tid tillbaka kvalificerad till OS, efter en snårig kvalprocess.  Endast de 21 bästa länderna i nationsrankingen har kvotplatser, och då Rissveds hade en sämre säsong 2020 fick Sverige ingen sådan plats. Istället tvingades hon förlita sig på en kvot som byggde på resultat från VM 2019, där Rissveds tog en 16:e plats. Vid den senaste världscuptävlingen i Nove Mesto stod det klart att Rissveds får en av dessa ynka två platser, och under onsdagen tog SOK också det formella beslutet om att ta in Jenny Rissveds i OS-truppen.

Det känns fantastiskt att det äntligen är klart att Jenny ska till OS. Egentligen har det känts så självklart att hon skulle få åka, men inte ens som regerande OS-mästarinna är man garanterad en plats. Nu känns det riktigt bra att veta att planen Jenny och hennes tränare Fredrik Ericsson lagt mot OS fortsätter, säger Fredrik Kessiakoff, Svenska Cykelförbundets förbundskapten för MTB.

Jenny Rissveds vid XCO-VM i Mont Saint-Anne, Kanada, där hon tog den 16:e plats hon nu kvalat med till OS i Tokyo.

26-åriga Jenny Rissveds vann OS-guld i MTB i Rio 2016. Under perioden kämpade Jenny med psykisk ohälsa och ätstörningar, problem som eskalerade efter OS-guldet. Minnena från Rio väcker starka minnen, men idag mår Jenny bättre, och under världscuppremiären i tjeckiska Nove Mesto 14 maj visade hon formbesked genom en tredjeplats i sprintgrenen XCC. Nu ska Rissveds tävla i OS för andra gången.

Det är naturligtvis mycket glädjande att Jenny får möjlighet att försvara sin titel från 2016, vilket ju som bekant varit osäkert in i det sista. Vi kommer att vara på hög höjd mellan världscuperna i Leogang och Les Gets, vilket är ett beprövat koncept för henne inför viktiga tävlingar. Dessutom blir det extra fokus på förberedelser inför den höga värme som väntas i Tokyo, både anpassa sig till värmen och använda olika typer av kylmetoder. När det bär av mot Japan är dock oklart i dagsläget pga de restriktioner som finns där, men jag har goda förhoppningar om att kunna leverera en väl förberedd cyklist till startlinjen den 26 juli, säger Fredrik Ericsson, head coach åt Jenny Rissveds.

Olympiska Spelen i Tokyo, Japan, äger rum 23 juli – 8 augusti 2021.

Läs mer om alla nya namn i OS-truppen

Foto: Svenska Cykelförbundet