Traffic Dummies – cyklistens guide till olycksrisker i trafiken

Författare We Love Cycling

Det finns en gemensam nämnare för alla livshotande situationer i trafiken: uppmärksamhet. Eller snarare bristen på den. Det är också temat för We Love Cycling:s senaste kampanj 'Traffic Dummies', en guide för att förhindra cyklisters vanliga misstag och olyckor i trafiken.

I kampanjen ”Traffic Dummies” spelas huvudrollerna av våra mest olycksdrabbade krockdockor - denna gång på cykel. Dockornas tjänster är ovärderliga för den fortsatta utvecklingen av säkerhetsåtgärder i trafiken, och för att förebygga att levande människor kommer till skada. Därför har vi än en gång riktat uppmärksamheten mot trafikförhållanden, krockförebyggande arbete, och ja - just uppmärksamheten själv.

Den nya kampanjen ingår i Škoda:s långsiktiga informationsarbete om säkerhet, ”Håll dig på den säkra sidan”, som lanserades år 2018. Då portalen We Love Cycling är ett uttryck för Škoda’s genuina cykelintresse har ett av våra viktigaste mål alltid varit att främja goda relationer mellan trafikanter - med särskilt fokus på cyklister och bilister. I och med den konstanta ökningen av transportmedel i trafiken är det kritiskt att vi tillsammans utvecklar och upprätthåller våra säkerhetsvanor, anpassar oss till andra trafikanters rytm, och viktigast av allt – är uppmärksamma på vår omgivning.

På senare tid har vår förkärlek till multitasking spridit sig till både cyklandet och bilkörandet. En ovana som snabbt blir livsfarlig. Vi passar gärna på att riva av ett telefonsamtal, äta eller dricka, rota runt i väskan, klappa hunden, betrakta landskapet, svara kort på sms eller utföra andra enklare sysslor medan vi transporterar oss. Distraktionerna är ständigt närvarande och mer förföriska än någonsin, mycket på grund av den snabba utvecklingen av kommunikationsteknik. Vi packar dessutom mer än någonsin på våra cyklar, och använder dem i större utsträckning för transport av grejer och i vissa fall även barn. Allt i takt med att en hälsosammare och mer hållbar livsstil främjas världen över.

Vi passar gärna på att riva av ett telefonsamtal, äta eller dricka, rota runt i väskan, klappa hunden, betrakta landskapet, svara kort på sms eller utföra andra enklare sysslor medan vi transporterar oss.

Vi har simulerat förloppen och den överraskande kraften i de verkliga kollisioner som kan uppstå när en ouppmärksam cyklist (en docka i det här fallet) i normalfart möter ett hinder med framhjulet först. Resultaten är precis så förödande som du kan ana.

I ett antal videos belyser vi de vanligaste händelserna i stadsmiljö relaterade till cyklisters uppmärksamhet – och bristen på denna. Vi kommer att presentera cykeltekniker, vanor och toppmodern cykelutrustning såväl som den cyklistvänliga förarassistansen som Škoda utvecklat. En innovation som gör det roligare och enklare att dela vägen med sina medtrafikanter. Dessutom kommer vi lära dig hur du tränar din reaktionsförmåga för att identifiera potentiellt farliga situationer, hur trötthet påverkar beslutsprocessen och hur vi kan undvika olyckor genom att medvetet förebygga dem.

Det underliggande budskapet i Traffic Dummies-kampanjen kvarstår dock. Det finns inga mirakelråd eller magisk utrustning. Du måste hålla blicken alert och huvudet utvilat, oavsett om du cyklar eller kör en bil med förarassistans. Även cykel- och skyddsutrustning med den senaste tekniken blir meningslös utan en ansvarsfull förare.

Oavsett om du är en cyklist, bilförare eller gångtrafikant – håll din uppmärksamhet på trafiken, och var på den säkra sidan.