Sweden 3 days – tävling på ikonisk höghjuling i Skåne

Författare We Love Cycling

För första gången i modern tid arrangeras en höghjulingstävling i Sverige. Den 2-4 juli bjuder ”Sweden 3 days” in till en helg med tävlingar runt om i södra Skåne.  

Den ikoniska höghjulingen fick se sig utkonkurrerad av den moderna cykeln i slutet av 1800-talet. Nu upplever modellen en renässans när den åter tillverkas – bland annat i svenska Tomelilla. I sommar arrangerar den svenska organisationen SWEDEN 3 DAYS ett flerdagarsevent i Ystad, och utlovar fartfyllda, spännande, rättvisa och säkra lopp. Självklart ska tävlingarna anpassas efter rådande pandemi, säger Per-Olof Kippel som är ansvarig för arrangemanget.

Höghjulingar ska bli sommarens snackis!

– Osäkerheten om vilka restriktioner som i sommar kommer att gälla kring folksamlingar gör att vi nu, i detta skede, tänker bort publik på plats och fokuserar fullt ut på tävlingen. Etapperna kommer att livesändas, och tusentals åskådare på plats kan ersättas av hundratusentals hemmatittare världen över. Vi vänder det negativa till något positivt. Höghjulingar ska bli sommarens snackis!

De cirka 30 deltagarna genomför fyra tävlingar på tre dagar, med hotell Ystad Saltsjöbad som bas. Fredagen inleds med ett 10km långt individuellt tempolopp på avstängd landsväg, följt av ett varvlopp i Lund under kvällen. På lördagen är det istället Ystad som står värd för varvlopp och under söndagen avslutas eventet med ett två timmars race på Björkabasen.

Läs mer om tävlingen och hur du anmäler dig

Vad är en höghjuling?

En höghjuling är den typ av cykel som användes omkring år 1880, med ett stort framhjul på cirka 1,5 meter i diameter, och ett betydligt mindre bakhjul som fungerar som stödhjul. Den karaktäristiska cykeln saknar både växlar, bromsar och luft i däcken. Pedalerna sitter direkt på framhjulsaxeln utan utväxling. Den ikoniska modellen konkurrerades snabbt ut av den moderna cykeln (den s k ”säkerhetscykeln”) när denna introducerades omkring år 1890, men harpå senare år upplevt en renässans när cykeltypen nu åter tillverkas.

Sweden 3 days

Att cykla höghjuling är en balansakt 1,5 meter ovan mark. En cykelupplevelse med utsikt som bonus!