Adelina Millberg är Årets Hjälpryttare

Författare We Love Cycling


Utmärkelsen Årets hjälpryttare ska lyfta en person som stått i pandemins frontlinje – en människa som brinner för att hjälpa andra, men också för cykling. Vår hjälte tar plats i Škoda Cycling Team 2021, och vinnaren är – Adelina Millberg från Linköping.

Pandemin är långt ifrån över, men vi ville blicka framåt och fokusera på något hoppfullt. Vi bestämde oss för att erbjuda en extraplats i laget till en hjälte – en person som axlat ett extra stort ansvar när svåra tider har krävt det. Vi sökte någon som stått i sjukvårdens frontlinje, engagerat sig ideellt, riskerat sin egen hälsa för andra eller sträckt ut en hjälpande hand till en granne. En människa som brinner för att hjälpa andra – men också för cykling.

Nu har vi hittat vår hjälte och 16:e lagmedlem. Välkommen till Škoda Cycling Team, Adelina!


ÅRETS HJÄLPRYTTARE 2021: ADELINA MILLBERG, 24 ÅR, LINKÖPING

Juryns motivering:

Som biomedicinsk analytiker fyller hon en viktig roll för att läkarna ska kunna tillsätta rätt behandling, och våren 2020 arbetade Adelina outtröttligt med svårt sjuka covid-patienter. Återhämtningen fann hon i cyklingen – en sport som på kort tid övergått till passion, och där hon uppvisat stor talang, fysisk potential och träningsvilja. Adelina är en lojal hjälpryttare för både svårt sjuka, sina lagkompisar i CK Hymer och människor i sin närhet. En verklighetens hjälte helt enkelt.!


Överraskning på Linköpings Universitetssjukhus

Adelinas sambo Erik Bengtsson hade nominerat Adelina tillika hans ”absolut bästa vän”, så vi tog med oss Erik och Adelinas blivande fadder i laget – Johanna Palmqvist – för att överraska Adelina på Linköpings Universitetssjukhus där hon jobbar.

Grattis Adelina! Vad betyder utmärkelsen och att få en plats i Škoda Cycling Team?
– Det känns otroligt kul, och jag känner mig väldigt hedrad att bli utsedd till årets hjälpryttare. Jag ser verkligen fram emot att cykla med alla grymma cyklister i laget!

Hur och varför fastnade du för cykling?
– För att jag älskar känslan av att få komma ut i naturen, upptäcka nya platser och att det är en väldigt social sport. Jag började cykla sommaren 2017 under en semester i Varberg. Mamma hade köpt en racer för att kunna cykla tillsammans med pappa som har cyklat i flera år. Jag testade och tyckte det var väldigt kul, så direkt när vi kom hem köpte jag min egen cykel! Sen har intresset bara växt för varje säsong.

Hur tränar du för Vätternrundan?
– Just nu tränar jag fem pass i veckan, mestadels på trainern i lägenheten men också en del längdskidåkning. Jag har inget strukturerat träningsschema, men försöker själv ha en plan för träningen varje vecka.

Vilka är dina mål för säsongen?
– Mina mål är såklart att cykla Vätternrundan, men även att börja tävla med CK Hymers damelitlag, som jag nu ingår i.

Som cyklist i Škoda Cycling Team får Adelina följande:

– Hjälm och glasögon från POC
– Cykeldator från Garmin
– Team-kit från Verge
– Professionel tränare
– Energi från Maurten
– Träningsprogram & fystest
– Träningsläger
– Vätternrundan 2021
– Cykelkompisar för livet

Läs mer om Škoda Cycling Team hur du ansöker till laget inför 2022

24-åriga Adelina började cykla år 2017 och har på kort tid blivit en stark cyklist. Idag tränar och tävlar hon med damlaget CK Hymer i Linköping.