Sundsvall satsar 20 miljoner i MTB-leder på Södra Berget

Författare We Love Cycling

Det råder kapplöpning inom svensk upplevelseturism, och cykel är ett av de områden där kommunerna satsar stort. Nu investerar Sundsvall 20 miljoner i mountainbike-leder på Södra Berget, och Sverige får en ny cykeldestination på kartan.  

Projektet Dynamo Sundsvall ska utveckla Södra Berget Friluftsområde till en attraktiv cykeldestination, med mountainbikeleder för alla smaker. En cykelarena till en prislapp av 20 miljoner planeras stå färdig 2023, och finansieras av Region Västernorrland, Sundsvalls kommun och ett 20-tal föreningar och företag. En av de största satsningarna i svensk cykelhistoria.

Den nya arenan ska erbjuda både en utsiktsled, motionsspår, flow-leder, enduroleder och en XCO-bana – den typ av tävlingsbana som används i olympiska sammanhang. Dessutom planeras en dedikerad yta för teknikträning, med byggda hinder och asfalterade ”Pumptracks”.

Skissen över lednätet i projektet ”Dynamo Sundsvall”, som dock är ett arbetsnamn. Vad arenan ska heta är ännu oklart.

Hela konceptet kommer att knytas ihop med S:t Olavsleden, och den nyligen öppnade Downhillbanan i Sundsvalls slalombacke. Närheten till cykeldestinationerna Järvsö och Åre bedöms vara till fördel för Dynamoprojektet, och erfarenheterna från norska Trysil där antalet cykeldagar ökade från 25 000 till 53 000 mellan år 2016 och 2018, visar att konceptet har stor potential.

Bandesigner och ansvarig för projektering av cykelarenan är Sweden Mountainbike, som bland annat ritat och byggt MTB-arenor i Torsby, Falun och Sigtuna. Sweden Mountainbike leder också arbetet när projektet går in i byggfas under 2021.

Följ projektets utveckling på Dynamo Sundsvalls Facebook-sida

Läs mer om Dynamo Sundsvall