Gravelbike vs Landsvägscykel — Vad är skillnaden?

Författare Adam Marsal

Tåligare än en landsvägscykel och snabbare än en mountainbike (på väg då, inte i skogen). Gravel är en intressant kategori för cyklister som rör sig på både asfalt och grus. 

Det spelar ingen roll var i landet du bor, det finns ändå massor av grusvägar i närheten. Många av grusvägarna går att cykla på en landsvägscykel men med andan i halsen då det är lätt att köra sönder en landsvägscykel om terrängen blir för tuff. Det är också lätt att tappa greppet då däcken inte är optimerade för grus. När gruset är löst och utblandat med grövre sten så är det lämpligare med en gravelbike, då öppnas en helt ny värld.

Vad är då egentligen en gravelbike, eller grusvägscykel på svenska? Det är en cykelcross med lite stabilare geometri om man vill förklara det snabbt. Ska man grotta ner sig ordentligt så finns det en mängd olika cyklar som kan kallas grusvägscyklar, både modeller byggda för att vara snabba och några som funkar med väskor på långturer. Cykeltypen har sitt ursprung i USA där man gärna utforskar det nätverk av ”fire roads” som finns i många skogsområden. Många av dessa vägar som skapats för att brandkåren ska kunna nå avlägsna skogsområden är för svårcyklade på landsvägscykel och för tråkiga för en MTB.

Snälla stigar, skogsvägar, sliten asfalt och kanske lite gatsten –  allt du kan tänka dig att cykla med ett bockstyre funkar på en gravel, med bibehållen komfort och i relativt hög fart. Mångsidigheten är grusvägscykelns styrka, det gör också cykeltypen till en lämplig cykel att pendla på och använda till vardaglig cykling. Om du som cyklist lockas av att bara ha en enda cykel så är grusvägscykeln ett bra alternativ, det finns en hel del cyklister som försöker att ersätta sin MTB med en gravelbike, då kan man också upptäcka gränsen för vad en gravel klarar, för det finns självklart också en sån gräns.

GEOMETRI

En skillnad mot landsvägscyklar är geometrin, grusvägscykeln har en längre hjulbas och ibland en flackare gaffelvinkel, avslappnad och stabil skulle man kunna beskriva egenskaperna som. Sittställningen är ofta lite mer upprätt. Vevlagerhöjden är ofta också relativt låg, jämfört med en cykelcross skiljer ibland mer än en centimeter. Den stabilitet som en grusvägscykels geometri ger innebär också en hög komfortnivå och förlåtande egenskaper i terräng som man skulle kunna kalla för svårcyklad.

The geometry is more relaxed than that of a race bike. The head tube is often taller and the head angle is slicker for more relaxed steering (less twitchy than a racing bike, less responsive on technical off-road sections than a ‘crosser’).

SKIVBROMSAR

Alla grusvägscyklar som säljs idag har skivbromsar. Mer bromskraft och förutsägbara egenskaper i regn är två avgörande fördelar med skivbromsarna. När man cyklar på löst och ojämnt underlag blir bromsarna desto viktigare och på en gravel så finns det inget med skivbromsarna som skulle kunna kallas en nackdel. Bromskraften ger också lite extra självförtroende, något som ibland kan behövas.

STÖRRE DÄCK

Ramarna är designade för att det ska rymmas större däck, just hur stora däck som får plats är ofta det första många grusvägscyklister kollar vid köp av ny cykel. Tanken är att den extra komforten och det fina greppet som den extra volymen ger ska ska göra det möjligt att cykla snabbare och längre på grus utan att kompromissa för mycket med egenskaperna på asfalt.

By removing the rim brake caliper you can easily design a frame and fork able to accommodate bigger tyres. The idea of bigger tyres will give you not only extra comfort on the rough and bumpy roads, but due to their design they also raise the grip on the ground.

FÄSTPUNKTER

Många tillverkare utrustar sina gruscyklar med fästpunkter för väskor. Detta innebär att du kan utrusta cykeln för att klara både touring och jobbpendling med en hel del packning. Det är också vanligt med skärmfästen.