Vi testar vår nya elbil på en av Tourens tuffaste klättringar

Författare WeLoveCycling

Vad vore nyss avslutade Tour de France utan de spektakulära bergsetapperna? Det är i de mytomspunna bergen som agnarna sållas från vetet och legender skapas. På Tourens tredje högsta berg, Col du Galibier passade vi på att testa nya elektriska Škoda ENYAQ iV lite extra. Vi testade klättringen med influencern och professionella cyklisten Cameron Jeffers.

Col du Galibier kallas ofta kärleksfullt för den gamla damen, men det är inget milt, snällt eller välkomnande med Galibier, tänk inte på det som din snälla mormor. Första gången Galibier var med i Touren var 1911 och varje gång sedan 1947 som klungan passerar lägger man ner en krans på toppen invid Henry Desgranges minnesmärke. Desgrange var Tourens första tävlingsdirektör och är avbildad på toppen av Galibier.

Det är en plats laddad med historia och en rejäl utmaning i cykelsadeln. Vår Cameron Jeffers cyklade 21,4 kilometer med en snittlutning på 7,43 procent. Med sina 2,642 meter över havet är det den åttonde högsta toppen som kan nås via asfalterad väg. Lite extra motiverande kan det ha varit av att ha sällskap av en tyst följebil.

Škoda ENYAQ iV
Den tredje högsta toppen på årets Tour, Col du Galibier blev en perfekt plats att testa nya helt elektriska  Škoda ENYAQ iV.

Det kan verka som att Galibier varit med i Touren så ofta att det blivit vardagsmat men inget kan vara mer fel. Fråga bara cyklister som Nairo Quintana, Andy Schleck eller Eddy Merckx. Trots den vackra utsikten och den från TV-soffan förutsägbara höjdkurvan så är det inget berg för den svage. Bra support är inte bara trevligt utan kan också vara avgörande. Därför var Cameron i sällskap med den helt nya Škoda ENYAQ iV en perfekt matchning, bilen fick agera matstation, vilorum, första hjälpen och en trygg plats att lägga in extrakläderna.

Den helt elektriska bilens tysta gång passar den otroliga utsikten och den vackra karga naturen. Då Tour de France inte gick genom den södra tunneln på Galibier i år kunde vi ha den vägen för oss själva. En likhet mellan den elektriska bilen och cyklister som Cameron påpekade var just tystnaden: “Den stora likheten mellan cykling och ENYAQ iV är att man kan fokusera till hundra procent på det unika landskapet och samtidigt minska miljöpåverkan.”

Škoda ENYAQ iV
Cameron njuter av det tretton tum stora  infotainment systemet i nya ENYAQ iV.

 

På en enda laddning kan ENYAQ iV nå upp till 500 km och tack vare bromsregenerad energi sparar man energi när man bromsar, utför Col du Galibier blev det extra tydligt att energin gick tillbaka in i batteriet. Bilen vi körde  skiljer sig från de bilar som serietillverkas, dels visuellt med en stor taklucka och dekaler som signalerar att det är tävlingschefens bil. Inuti bilen finns det kommunikationsutrustning och de så viktiga hållarna för champagneglasen.

Tack vare de den kraftfulla elektriska drivlinan MEB så kunde bilen följa Cameron säkert och utan risk för avbrott, detta på ett av de mest krävande bergen i Frankrike. “ENYAQ iV har imponerat på mig med sin tysta gång och lätthanterlighet, trots att den är lite större än en Superb så är den extremt lättkörd,” berättar Cameron Jeffers.

Cameron är 23 år gammal och från Nordirland, han var vårt förstaval för den utmaning som dagen på Galibier skulle innebära. Han är stark, rolig och med en positiv attityd även när det är rejält jobbigt. Som vi fick reda på senare så var också Galibier Camerons favorit bland de franska bergspassen. “Mitt förhållande till bergen beror på den frihet som det ger mig att cykla i berg, den rena luften och det faktiska avståndet till stadens och samhällets stress”. Det är också en svår balansgång när man cyklar uppför, nivån av smärta ökar med farten men samtidigt minskar tiden som du upplever smärtan. Känslan av att ha lyckats med något stort när du kommer upp till toppen är oslagbar och ojämförbar, inget annat slår att komma upp på toppen” avslutar Cameron.

Hur Škoda ENYAQ iV och Cameron tog sig an den kända klättringen kan du kolla på i filmen du hittar längre upp i artikeln. Som Cameron själv sa efter att ha kommit upp: “Det var faktiskt mitt första försök att cykla från det hållet och berget gjorde mig inte besviken. Vädret var fantastiskt och utsikten var otrolig, det var också en fin upplevelse att vara omringad av ett bra team som gjorde allt vad de kunde för att filmen skulle bli så bra som möjligt”.