Cykeltävlingar för dig som älskar snö

Författare Adam Marsal

Även om många cyklister låser in sig på trainers över vintern så finns det också cyklister som gillar kyla och att cykla på snö. Det finns rejäla utmaningar vintertid och för några av dom behövs lite fetare däck. Eller så kan du åka till en skidort och cykla störtlopp.  Det finns lopp för både cyklister med adrenalinabstinens och den köldtåliga uthållighetsfantasten. 

Rovaniemi 66 – 300

(Rovaniemi – Finland, Februari 17 – 20, 2020)

Alltså, i Tomtens hemby cyklas det varje vinter (pågår just nu) ett lopp på snö med feta däck. Eventet bjuder på mycket av det som normala cyklister försöker undvika vintertid: kyla, djup snö, mörker och att sova ute. Det finns tre längder på loppet och du kan välja mellan  66, 150, and 300-km. Utöver cykelkategorin så finns det tävlingsklasser för skidor och snöskor. Cykelloppet cyklas med fördel på en fat bike. Alla deltagare måste ha en GPS-sändare och utrustning för att klara en natt ute. Hur lång tid loppet tar varierar rejält med vädret, 2017 års vinnare i långa klassen cyklade in på 10 timmar och 24 minuter. 2012 tog samma distans 31 timmar och 34 minuter.  Rovaniemi 300 är ett kvalifikationslopp för att få cykla Iditarod Invitational (se nedan).

Chinese Downhill

(22 Februari, 2020, Špindlerův Mlýn – Czech Republic)

Red Bull-sponsrade tidigare-World Cup-cyklisten Michal Maroši ordnar varje vinter, Chinese Downhill som snabbt har blivit en action-klassiker. Så fort som pisterna stängt för skidåkarna är det cyklisternas tur att glänsa. Rejset cyklas i en av dom längsta pisterna på skidorten, start uppe på toppen och målgång vid liftens dalstation. Eventet är öppet för alla cyklister som känner sig lockade men cyklas två heat där alla anmälda startar samtidigt i första och endast de 100 snabbaste går vidare till finalen. Snön är inte listad efter dagens skidåkning och förhållandena kan snällt beskrivas som fostrande, lömska är ett annat passande ord. Det kraschas rejält hela vägen ner men än så länge har ingen skadats allvarligt. Om tävlingen är vild så är det bara förnamnet på efterfesten.

Iditarod Invitational

(1:a mars, 2020, Knik Lake, Alaska, USA)

Med en tävlingstid på upp till 30 dagar kan man kalla Iditarod för en rejäl utmaning utan att överdriva. Terrängen är avlägsna delar av Alaska och supporten från organisationen är minimal. Det är upp till var och en att klara sig själva. Iditarod Invitational har ett välförtjänt rykte att vara bland det hårdaste man kan göra på en cykel, den långa distansen är 1600 kilometer och den korta runt 600, och det mesta cyklas i obanad terräng med ett rejält snölager på. För att kvalificera sig för den korta versionen måste du ha klarat två kvaltävlingar som är minst 160 kilometer på snö i jämförbara förhållanden. Det finns precis som i kvaltävlingen i Rovaniemi klasser för skidor, cykel och till fots (snöskor) snittfarten är sällan högre än 5 kilometer i timmen. För nästan alla deltagare är äventyret viktigare än själva tävlingsmomentet. Med naturens makter, sömnbrist och mörker som sina värsta motståndare gäller det för alla deltagare att gräva djupt för att ta sig i mål. Endast dom som klarat den 600 kilometer långa versionen kan anmäla sig till den 1600 kilometer långa, det anses vara den längsta och hårdaste vintertävlingen i världen. Med tanke på allt som kan hända på vägen är det förståeligt att startfältet är ganska litet, vill du vara med är det hög tid att börja jobba på att kvala. Varför sitta hemma på en trainer och nöta när du kan vintercykla i Alaska?

Glacier Bike Downhill

(13:e mars, 2020, Saas-Fee – Switzerland)

Det traditionella glaciär rejset som varje vinter ordnas i Schweiziska Saas-Fee startar på 3500 meters höjd i Mittelallain-massivet. Cyklisterna släpps iväg i startgrupper och banan är rejält brant och oftast också ganska isig. Den totala fallhöjden är hela 1700 meter och arrangörerna säger att loppet främst är till för erfarna cyklister. Direkt efter målgång kan man gå till efterfesten och njuta av att kommit ner hel. Och ja, loppet kallas Mountain of Hell.