Cykelträning på vintern – det här ska du tänka på

Författare Jiri Kaloc

Vintern och hela mellansäsongen är ett jättebra tillfälle att träna bort sina svagheter. Det är också ett bra tillfälle att skapa ett system för att hålla igång under perioder då man av olika anledningar inte cyklar lika mycket.  Det är träningen mellan säsonger som gör att man kan njuta när det väl är dags.  

Klä dig smart

Ska man kunna njuta av vinterträning så är utrustningen viktig. Är du utomhus så är lager på lager en bra princip när du väljer kläder. Armvärmare och benvärmare är bra komplement under hösten och våren men på vintern behövs långa cykelbyxor med ett vindtätt lager framtill. Utöver det kan det vara bra att komplettera med skoöverdrag och varma handskar. En hjälmluva eller buff är också ett måste. En regel man kan följa är att man ska frysa lite när man startar, är du varm när du står stilla har du för mycket kläder.

Gruppcykling med Rapha

Att träna inomhus är lite speciellt, du sitter mycket mer om du cyklar på en trainer och du svettas mycket mer, detta ställer stora krav på dina byxor och sadel. Sen finns det en hel del inspiration att hämta i ett fräscht kit. Ska man sitta mycket på sin trainer är en bra fläkt viktigt.

Bygg upp din core

Kläder och bra prylar är viktigt för att få till en bra vinter men man får aldrig glömma sin coremuskulatur. Core är musklerna som stabiliserar hela kroppen och hjälper till att få ner all kraft i pedalerna. Om du inte är stark nog i din core så är vintern tillräckligt lång för att stärka den tillräckligt för att nästa säsong ska bli din bästa. Försök klämma in tre korta styrkepass i veckan, plankan i alla dess varianter är en utmärkt övning. Kolla in vår tidigare artikel om coreträning här hittar du den på engelska.

Behåll motivationen

Med ett bra träningsprogram och alla prylar på plats så är det bara viljan att träna som måste finnas. Om du slöar i tre månader kan du lika gärna strunta i alla nya kläder. För att hålla farten uppe över vintern är det bästa knepet att skaffa sig ett bra gäng att cykla med eller gå med i en klubb som arrangerar gemensamma träningar. Planera både vintern och den kommande säsongen tillsammans, med fler gemensamma mål ökar motivationen. Kom ihåg att peppa varandra när någon har en svacka, om någon slutar dyka upp på träningarna kan det vara den peppen som gör skillnad.

Behåll vikten

En sak som många kan drabbas av under vintern är några extra kilon. Orsaken är att man ofta äter ungefär lika mycket som under säsongen men tränar mindre i jämförelse med sommaren. Ett knep är att öka mängden grönsaker och minska lite på allt annat, framförallt energitäta kolhydratsbaserade råvaror. Vill du läsa mer om att behålla vikten kan du kolla in dom här artiklarna på vår Engelska sida.

https://www.instagram.com/p/BYbR61-lxsf/?utm_source=ig_embed

Bra vila är otroligt viktigt för all återhämtning och det gäller också återhämtning efter en lång säsong. Bra sömn är också viktigt för att ha koll på sin aptit, sömnbrist leder ofta till viktökning. Se till att få så mycket sömn som du behöver, det är för dom allra flesta runt 8 timmar även om många känner att dom klarar sig på mindre.

Om du håller koll på träningen, sömnen, kosten och maten så kommer vintern att gå som en dans, det finns också en hel del lopp att cykla tidigt på säsongen, då är det synd att slarva sig igenom vintern.